<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Rutte-III is alleen barmhartig voor werkenden

KN Redactie 10 november 2017
image
(Foto: Flickr.com CCBY Quinn Dombrowksy)

Ouderen hebben niets goeds te verwachten van het nieuwe kabinet. Terwijl we van een regering met CDA en ChristenUnie meer barmhartigheid mogen verwachten. Voor oud én jong.

Op de poppetjes na was de kabinetsformatie drie weken geleden rond. Kranten brachten uitvoerige reconstructies van het formatieproces. Zoals NRC Handelsblad op zaterdag 13 oktober, met een verhaal vol interessante, soms ontluisterende anekdotes.

Wat te denken van het volgende inkijkje in de gesprekken tussen ChristenUnie en D66? Twee partijen die in medisch-ethische kwesties elkaars tegenpolen zijn. NRC: “Pechtold durft het inmiddels aan om aan tafel grapjes te maken over medische ethiek – al gaat hij dan soms weer zó ver dat Segers en Schouten het niet leuk vinden. Als er een keertje lang gedelibereerd wordt over de kosten voor de ouderenzorg, zegt hij: ‘Ik heb nog wel een oplossing: voltooid leven.’” Einde citaat.

Niet veel goeds

De anekdote is tekenend voor de laatste fase van de onderhandelingen. D66 en de ChristenUnie hebben een manier gevonden om met elkaar om te gaan en tot zaken te komen. Zelfs deze ronduit zieke ‘grap’ van Pechtold kan de sfeer niet meer bederven. Bij de achterban van 50PLUS viel de grap niet bepaald goed. We kregen tientallen woedende reacties.

Voor 50PLUS is het ook zonder die faux pas duidelijk dat ouderen niet veel goeds kunnen verwachten van dit kabinet. Ze gaan er ook de komende jaren gemiddeld weer nauwelijks op vooruit. Een kwart gaat er zelfs op achteruit. Tussen 2000 en 2015 bleven ouderen al 32% achter in koopkracht op werkenden. Die koopkrachtkloof groeit de komende jaren nog verder.

Rampzalige bezuinigingen

De oorzaak is drieledig: de AOW is niet echt welvaartsvast, pensioenen worden al tien jaar niet meer geïndexeerd en ouderen worden geraakt door belastingmaatregelen die vooral gunstig uitpakken voor werkenden.
Ouderen hebben meer last van stijgende ziektekosten en hogere eigen risico’s en eigen bijdragen. Op zorg is jarenlang bezuinigd.

Die trend lijkt gekeerd omdat er ruim 2 miljard euro extra voor de zorginstellingen komt. Dat extra geld valt echter weer vrijwel weg tegen de 1,9 miljard aan geplande bezuinigingen op medisch-specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, huisartsen en wijkverpleging. Dit kabinet lijkt niet te beseffen dat 92% van de ouderen thuis woont. Voor de grote bulk van de ouderen zijn nieuwe bezuinigingen op zaken als thuiszorg rampzalig.

Hypotheek en pensioenen

En dan zijn we er nog niet. Rutte-III gaat eigenaren van afgeloste huizen extra belasten. Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest en de hypotheekschuld hebben afgelost om na hun pensioen toch rond te kunnen komen, worden financieel gestraft. Op korte termijn gaan mensen met een afgelost huis er niet fors op achteruit. De pijn komt later, ieder jaar iets meer. 50PLUS verzet zich tegen deze aflosboete. Het is een oneerlijk voorstel van een onbetrouwbare overheid.

Als het om pensioenen en de AOW-leeftijd gaat, hebben ouderen ook geen goeds te verwachten. Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Toch wil het kabinet snel naar een nieuw stelsel met persoonlijke pensioenpotten. Dat zou helderder en eerlijker zijn. Maar uit doorrekeningen blijkt dat werkenden en gepensioneerden er waarschijnlijk niet op vooruit gaan, maar wel meer risico gaan lopen.

Pensioenfondsen kunnen hun uitkeringen al jarenlang niet meer indexeren vanwege de kunstmatig lage rekenrente. De politiek wast zijn handen in onschuld. Maar de politiek heeft de rekenrente-regels voor pensioenfondsen vastgelegd. Die dwingen pensioenfondsen ertoe zich arm te rekenen, terwijl het geld tegen de plinten klotst. Met de werkelijke, prima rendementen wordt geen rekening gehouden.

De AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren zo snel verhoogd dat veel mensen het niet meer bij kunnen benen. Steeds meer mensen vrezen dat ze de pensioenleeftijd niet werkend gaan halen. Zelfs de meerderheid van de MKB-werkgevers wil dat er een pas op de plaats wordt gemaakt, maar het kabinet negeert het probleem.

Ouderen zijn niet de enigen die reden tot klagen hebben over het nieuwe kabinet. Jong gehandicapten (Wajongers) zijn zwaar de pineut. Hun uitkering wordt verlaagd van 75 naar 70% van het minimumloon. Een keiharde, kille bezuiniging. Van een kabinet waarin twee confessionele partijen zitten zou je toch meer barmhartigheid verwachten.

Wij willen ons niet troosten met het idee dat anderen nog harder worden geraakt door dit kabinet. We staan op de bres voor een goed pensioenstelsel, voor 65 als AOW-leeftijd, voor goede en betaalbare zorg. Voor meer barmhartigheid. In het belang van jong en oud.

Henk Krol is fractievoorzitter van 50PLUS.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.