fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aartsbisschop probeerde onderzoek tegen te werken

KN Redactie 22 juni 2015
image

Dat blijkt volgens CWN uit een onderzoek door Minnesota Public Radio (MPR).

Niet te handhaven
Volgens dat onderzoek zouden Nienstedts adviseurs al in april 2014 hebben geconcludeerd dat hij vanwege persoonlijk seksueel wangedrag niet te handhaven was als aartsbisschop van St. Paul-Minneapolis (Minnesota)

Beschuldigingen
De aartsbisschop had toestemming gegeven voor onafhankelijk onderzoek. Maar in plaats van dat het zijn naam zuiverde stapelden beschuldigingen zich tegen hem op. Zijn twee hulpbisschoppen zouden destijds zelfs naar Washington zijn afgereisd om de pauselijk nuntius, aartsbisschop Carlo Maria Vigano, ervan te overtuigen dat Nienstedt niet te handhaven was. Nienstedt was eerder onder vuur komen te liggen omdat hij te weinig was opgetreden tegen misbruik plegende priesters.

Ontkenningen
Volgens MPR liet Nienstedt de reikwijdte van het eerste onderzoek danig inperken. Dat is door hulpbisschop Lee Piché ontkend, maar dat werd tegengesproken door het advocatenkantoor dat het onderzoek moest uitvoeren. Ook Piché trad vorige week terug. Eerder dit jaar werd Nienstedt wegens “onvoldoende bewijs” vrijgesproken van ongepaste aanrakingen van een vormeling.