fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Vaticaan bevestigt nieuwe onderhandelingen met China

KN Redactie 30 oktober 2015
image

Vaticaans staatssecretaris kardinaal Parolin bevestigde dat er medio oktober een Vaticaanse delegatie naar het Aziatische land is afgereisd met als doel de onderhandelingen tussen China en de Heilige Stoel opnieuw op te pakken.

‘Heel positief’

De staatssecretaris noemde de hernieuwde dialoog met China “heel positief” en bevestigde dat het “niet de eerste keer is dat een delegatie van de paus naar Peking is gegaan”. “Het maakt onderdeel uit van een bepaalde route met het zicht op een normalisering van de relaties”, zei de staatssecretaris verder. “Alleen al het feit dat we met elkaar kunnen spreken is iets positiefs.”

Bisschopsbenoemingen 

In 1951 verbrak China de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan. De Chinese regering probeert sinds die tijd de katholieke Kerk in het land te controleren door de Chinese Patriottische Katholieke Vereniging. Die benoemt zelf bisschoppen, iets wat normaal gesproken de bevoegdheid van de paus is. Enkele van die benoemingen zijn door de Heilige Stoel erkend, andere niet.

Kritiek

China en het Vaticaan zijn al enige tijd in gesprek om te bezien of de betrekkingen opnieuw aangehaald kunnen worden. Er is echter ook kritiek op die onderhandelingen. In maart van dit jaar waarschuwde de Chinese kardinaal Zen het Vaticaan nog dat China “volledige overgave wil” van de Heilige Stoel. Hij zei dat kardinaal Parolin niet weet met wat voor regime hij te maken heeft.

Eerdere onderhandelingen

Al eerder probeerde het Vaticaan de banden met China aan te halen. Tussen 2007 en 2009 ontmoetten Chinese en Vaticaanse delegaties elkaar meerdere malen in Rome en twee keer in Peking om een akkoord te bereiken over de benoeming van bisschoppen. Die liepen echter spaak en in maart 2010 verzocht een Vaticaanse commissie de Chinese bisschoppen om niet deel te nemen aan bijeenkomsten van de Patriottische Katholieke Vereniging. In reactie daarop ging China over tot het benoemen van bisschoppen zonder de toestemming van de Heilige Stoel.

Paus Franciscus

Paus Franciscus heeft meerdere malen aangegeven graag naar China te gaan, “morgen al”. In een recent interview met het Franse tijdschrift Paris Match benadrukte paus Franciscus dat “China altijd in mijn hart zit”.

Pausbezoek

Kardinaal Parolin wilde echter niet zeggen of een bezoek er op korte termijn inzit. “Wij wensen dat zeer”, zei Parolin. “Alles wat we doen, doen we met het zicht op het vinden van overeenstemming en om normale relaties te hebben, ook met China en met Peking, zoals die er zijn met het overgrote deel van de landen in de wereld.”