fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Zelfs ondergrondse Kerk in China reageert op Heilig Jaar

KN Redactie 15 december 2015
image

Maar het verdeeldheid en verwarring binnen de Chinese Kerk wordt er ook door belicht.

Symbool

In bisdommen die geleid worden door ‘officiële’ bisschoppen die door de overheid zijn aangesteld, zijn Heilige Deuren soms getooid met het symbool van de Katholieke Patriottische Vereniging, waarvan het Vaticaan de erkenning weigert.

Privé-woningen

Tegelijk overweegt de ‘ondergrondse’ katholieke Kerk die geen erkende kerkgebouwen bezit, ‘Heilige Deuren’ te openen in privé-woningen, om de gelovigen in de gelegenheid te stellen de volledige aflaat te verdienen die tijdens het Heilig Jaar wordt aangeboden.

Terrorisme

De Chinese katholieken hebben het pauselijk schrijven bestudeerd dat het Jubileumjaar aankondigt en de aflaat aanbiedt. Zelfs de door de overheid gecontroleerde media in China hebben de opening van het Heilig Jaar door de paus verslagen – waarbij ze zwaar de nadruk legden op de angst voor terrorisme in Rome.

Huisarrest

In Peking heeft bisschop Joseph Lishan de Heilige Deur op 12 december geopend. Maar in Shanghai, waar bisschop Thaddeus Ma Daqin al bijna drie jaar lang huisarrest heeft, was er geen plechtigheid. (KN/Catholic Culture)