<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Bisschop Oster: ‘Duitse Synodale Weg heeft polarisatie binnen de Kerk vergroot’

KNA 8 september 2023
image
Bisschop Stefan Oster van Passau. Foto: CNS - Lukas Barth, KNA

De bisschop van Passau, Stefan Oster, heeft scherpe kritiek geuit op het synodale hervormingsproject van de katholieke Kerk in Duitsland.

De manier waarop de Synodale Weg is uitgevoerd heeft de polarisatie versterkt “onder het volk van God, onder de bisschoppen en in de relatie tussen de Kerk in Duitsland en Rome”, vertelde de bisschop aan het katholieke weekblad Die Tagespost.

Leegloop

In het interview verwees Oster ook naar de Synodale Weg in de context van het hoge aantal uitschrijvingen uit de Kerk. Terwijl de synodale debatten vorig jaar uitmondden in een aantal vergaande resoluties, bereikte het aantal mensen dat de Kerk verliet een nieuw record.

“Als de Kerk als geheel institutioneel losser wordt, wordt het volk van God uiteindelijk nog losser”

“Dit was niet noodzakelijkerwijs te wijten aan de Synodale Weg zelf, maar die brengt vrijwel zeker ook geen ommekeer teweeg”, zei hij.

‘Zelfsecularisatie’

De meeste resoluties gingen over het liberaliseren van de kerkleer en -praktijk, zei hij. “Je hoeft niet eens een groot profeet te zijn, je hoeft alleen maar naar de kerkgeschiedenis te kijken om het volgende te zien, een beetje luchtig uitgedrukt: als de Kerk als geheel institutioneel losser wordt, wordt het volk van God uiteindelijk nog losser.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er was inderdaad “veel dat het overwegen waard is” in de resolutieteksten van de Synodale Weg, aldus Oster. Toch zou het volgens hem zonder enige twijfel “het proces van zelfsecularisatie, waarin we al lang vastzitten, nog verder versnellen.”

Feelgood-spiritualiteit

De bisschop verwees naar zijn eigen ervaringen met verschillende missionaire projecten in zijn bisdom en in het buitenland. “Overal waar de geloofsaanspraak wordt afgezwakt of ‘verlaagd’ tot een soort feelgood-spiritualiteit, gaat automatisch vruchtbaarheid verloren.”

Initiatieven worden alleen vruchtbaar in positieve zin “in trouw aan de Kerk, aan haar geloof en haar leer”, voegde Oster eraan toe. Zonder gebed en aanbidding zou elke poging tot een nieuwe geloofsverkondiging vruchteloos blijven. Zo’n weg zou aanvankelijk “zeker geen massabeweging meer zijn”, maar zou hopelijk de veerkracht van sommigen versterken tegenover maatschappelijke veranderingen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.