fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Kardinaal Kasper prijst paus en bekritiseert Duitse Kerk

KNA 10 juni 2021
image
Archiefbeeld: Kardinaal Kasper in Rome, begin maart 2013, tijdens het conclaaf waar paus Franciscus gekozen zou worden. Foto: CNS photo - Tony Gentile, Reuters

Kardinaal Walter Kasper (88) noemt het besluit van paus Franciscus om een ​​synodaal proces voor de gehele wereldkerk te starten een “groots en moedig idee”.

Een dergelijk proces kan “de Kerk niet opnieuw uitvinden, maar kan wel bijdragen aan de vernieuwing van de Kerk in de Heilige Geest en haar, als eeuwig jonge Kerk, uitnodigend maken voor de vele mensen die vandaag zoeken en onderweg zijn.” Dat zei de voormalige voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid van de Christenen tegen een kerkelijke krant in het bisdom Passau.

Grote vraagtekens

De kardinaal plaatste echter grote vraagtekens bij het hervormingsproject van de Synodale Weg van de katholieke Kerk in Duitsland. “Ik maak me grote zorgen, maar ik ben voorzichtig met het formuleren van een definitief algemeen oordeel”, zei hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De kardinaal merkte op dat er nog geen slotdocument met resoluties is. Maar gezien de verschillende meningen en de “duidelijke verdeeldheid van de Duitse bisschoppen”, zei hij dat het moeilijk voor te stellen is “hoe dit alles onder een gemeenschappelijke noemer kan worden gebracht”.

Geen consensus

Kasper zei ook dat hij zich moeilijk voor kan stellen dat “eisen zoals de afschaffing van het celibaat en de wijding van vrouwen tot het priesterschap uiteindelijk de vereiste tweederde meerderheid van de bisschoppenconferentie zullen vinden of op consensus kunnen rekenen in de Universele Kerk”.

Hij voegde eraan toe: “Ik heb de hoop nog niet opgegeven dat het gebed van vele trouwe katholieken zal helpen om het synodale pad op katholieke sporen te sturen.”

https://www.kn.nl/donaties/