fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Brand legt Lichtkapellen Lourdes in as

KN Redactie 13 juli 2022
image
De schade door de brand in Lourdes is enorm; vier kapellen zijn verwoest en ook het Mariabeeld dat ernaast stond is zwaar beschadigd. Foto: CNA - Heiligdom van Lourdes

De helft van de Lichtkapellen van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Frankrijk is in de nacht van 10 op 11 juli verwoest door een brand. De brand werd snel onder controle gebracht.

“Dit is weer een harde klap voor het heiligdom van Lourdes, dat dit niet kon gebruiken”, twitterde Olivier Ribadeau Dumas, rector van het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, over de verwoesting.

“Maar het belangrijkste is dat er geen gewonden zijn gevallen en dat de pelgrims kunnen blijven bidden in de kapellen die zijn overgebleven en kaarsen kunnen blijven aansteken”, schreef hij.

Schade is groot

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar volgens Vatican News wordt er vooralsnog uitgegaan van een ongeluk en niet van opzet. In een verklaring schat het heiligdom de schade op tenminste 1,5 miljoen euro.

De Chapelles de Lumières (‘Kapellen van Licht’), die sinds 2018 op de oever staan tegenover de baden van het heiligdom, zijn naast de grot van de verschijningen een van de rustigste plaatsen voor bezinning.

image
Archiefbeeld: een van de lichtkapellen met zwaardere kaarsen. Foto: Patrice Bon - Wikipedia Commons

De vier van de acht kapellen die werden verwoest, bevinden zich verderop aan de rivier die door het terrein van het heiligdom stroomt. De laatste twee kapellen werden gebruikt om de zwaarste en grootste kaarsen te plaatsen.

Bedevaarten trekken voorzichtig aan

Ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, dat naast de rivier tegenover de Lichtkapellen staat, werd beschadigd. Veel pelgrims laten hun rozenkransen in de handen van dit beeld achter. Elk jaar wordt 380 ton kaarsen gebruikt in deze kapellen, zo meldt persbureau CNA.

Hoewel de bedrijvigheid in het heiligdom van Lourdes sinds de pandemie geleidelijk weer is toegenomen, heeft het nog maar de helft van het aantal bezoekers van voor 2020 teruggewonnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/