fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Alya’s keuze

KN Redactie 5 juli 2018
image

Veel mensen die van geschiedenis houden, vragen zich geregeld af: ‘Hoe leefden mensen toen?’ Het is heerlijk om hierover te dagdromen, en wie daarvan houdt, zal smullen van de debuutroman van Hay van den Munckhof: het eerste deel van een tweeluik over de veertienjarige Alya.

De oud-leraar neemt zijn lezers mee naar het islamitische Cordoba van het jaar 842. Daar woont Alya met haar vader die aan het hof werkt. Hij heeft zijn talentvolle dochter de talen van alle omliggende landen geleerd en dankzij Oncha, haar slavin uit Navarra, spreekt zij zelfs het Frankisch van de koninkrijken in het noorden. Als dat de emir ter ore komt, blijkt Alya’s gave niet alleen een zegen te zijn.

Barre tocht

Zeer tegen de zin van haar vader stuurt de emir Alya als tolk mee met een gezantschap naar het christelijke Navarra. Dat wordt het begin van een barre tocht, die Alya samen met haar christelijke slavin dwars door het negende-eeuwse Europa voert.

Doordat Alya haar slavin redt, ontfermt een christelijk stel zich over het meisje als ze voor haar ontvoerders vlucht. Die brengen haar, vermomd als christelijke jongen, naar een klooster waar ze maandenlang verblijft.

Religieuze gevoelens

Jammer dat de auteur hier te weinig ingaat op de religieuze gevoelens van Alya: hoe voelt het om als moslima iedere dag de katholieke gebeden op te zeggen? Worstelt ze met haar geloof als ze de christelijke gebeden leert en meebidt met broeders? Raken het kruisbeeld, het glas-in-lood-raam of de katholieke tradities het jonge, verstandige meisje? Maar buiten dat is het een prachtig verhaal. Spannend en meeslepend.

En leerzaam voor tieners, die met dit fictieve verhaal op een andere manier een les geschiedenis meekrijgen. Over de slavernij. Over de man-vrouwverhoudingen vroeger. Over hoe groot afstanden destijds waren en zeker ook over hoe gevaarlijk het toen was door roversbendes, Noormannen en slavenhandel. Kortom, het is uitkijken naar deel twee van dit tweeluik! Hopelijk zien we in dat deel de jonge Alya ook op zingevingsvlak emotioneel wat ouder worden.

Hay van den Munckhof, Alya’s keuze. Uitg. Mozaiek, 240 pp., pb., € 16,99, ISBN 978 90 2395 359 3