Laetitia Verbeiren (22) houdt voor Katholiek Nieuwsblad een reisblog bij over haar belevenissen tijdens de Wereldjongerendagen (WJD) in het Poolse Krakau.
In onderstaande bijdrage schrijft ze onder meer over de momenten om het WJD-thema ‘barmhartigheid’ in praktijk te brengen.
Na een week in heerlijke zomerse temperaturen zijn dan nu de sluizen van de hemel geopend. De openingsmis van de Gemeenschap Emmanuel in de openlucht vond plaats in de gietende regen, ook bij de verwelkoming van de paus hielden we het niet droog en terwijl ik zit te schrijven in de slaapzaal stortregent het buiten. Nog even afwachten dus hoe de kruisweg en de laatste wake er zullen gaan uitzien. De plensbuien bederven de sfeer echter totaal niet. Integendeel. Ik word elke dag opnieuw omvergeblazen door de vreugde die ik ervaar tijdens de lofprijzingen, eucharistievieringen, aanbidding- en deelgroepmomenten, concerten en wandelingen door de stad.
Afgelopen dagen hadden we telkens in de voormiddag catechese van bisschoppen en gebedstijd en in de namiddag kregen we telkens de keuze uit verschillende festivals, activiteiten en bezoekjes aan Krakau. Zo is het dat ik een concert van de Franse lofprijsband Hopen meepikte met vrienden, dat we een museum bezochten met de archeologische opgravingen van 2005, dat we traditionele Poolse pierogi aten en kaartten in het park. Ondertussen verzamelen we nog steeds zo veel mogelijk nationaliteiten op onze vlag. Jongeren uit Israël, Congo, Baghrein, Jordanië, El Salvador en Schotland gaan maar al te graag met ons op de foto. Al is het ook niet altijd evident om met een miljoen mensen in een stad rond te lopen. Soms moeten we anderhalf uur aanschuiven om te eten of zitten we met zo veel op een tram gepropt dat het pijn doet en we ons afvragen of we er nog levend zullen uitgeraken. Maar dan zet een of andere groep weer een vreugdevol lied in en komt alles weer goed.
Dat zijn ook de uitgelezen momenten om het thema van de barmhartigheid in de praktijk om te zetten, iets wat me telkens weer ontroerd. Tijdens de openingsmis van Emmanuel bijvoorbeeld, toen we in de regen stonden, kwam een meisje van twaalf uit Nowa Huta (grootste wijk van Krakau) naar me toe en hield haar paraplu boven mijn hoofd. Telkens als ik een beetje opzij ging en dus weer in de drup kwam te staan, trok ze me aan mijn mouw opnieuw onder de paraplu. Op een gegeven moment wou ze zelfs haar eigen droge plekje afstaan aan iemand die helemaal geen regenjas aan had! Ik heb haar dan ook na de Mis een vriendschapsbandje gegeven om haar te bedanken (waar ze ontzettend blij mee was) en haar vader gefeliciteerd met zijn lieve dochter.
Een ander voorbeeld van barmhartigheid heeft te maken met onze voedingsbonnen. Omdat alles in Polen zo goedkoop is en we af en toe gewoon eten halen in de supermarkt, hebben we wel eens voedingsbonnen op overschot die slechts een dag geldig zijn. Enkele jongeren van onze groep hadden het lumineuze idee om toch eten af te halen en het dan aan de daklozen in het park te gaan brengen. Iets wat nu door velen werd overgenomen en waar onze armere medemens heel dankbaar voor is!
Ik deel graag nog een gebed van de heilige zuster Faustina dat me erg geraakt heeft en me helpt om die barmhartigheid te beleven:
Help me, o Lord, that my eyes may be merciful, so that I will never be suspicious or judge by appearances, but always look for what is beautiful in my neighbours’ souls and be of help to them. That my ears may be merciful, so that I will be attentive to my neighbours’ needs, and not indifferent to their pains and complains. That my tongue may be merciful, so that I will never speak badly of others, but have a word of comfort and forgiveness for all. That my hands may be merciful, and full of good deeds. That my feet may be merciful, so that I will hasten to help my neighbour, despite my own fatigue and weariness. That my heart may be merciful, so that I myself will share in all the suffering of my neighbour.
Lees hier de eerdere bijdragen van Laetitia.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.