fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Betoverd door God

KN Redactie 6 februari 2017
image

“De bekeerling is iemand die het onwaarschijnlijke geluk te beurt valt te ontdekken dat God bestaat”, is een van de meeslepende zinnen van Madeleine Delbrêl (1904-1964).

Bij mijn weten bestaat er in ons taalgebied nog geen boek van of over deze mystieke en actieve vrouw, ook al werd zij kort geleden in Katholiek Nieuwsblad gepresenteerd (zie KN 40/2016).

‘God heeft mij gevonden’

Deze Française uit een agnostisch milieu bekeert zich rond haar twintigste: “God heeft mij gevonden”, noteert zij later. Als maatschappelijk werkster vestigt zij zich in Ivry, een troosteloze voorstad van Parijs. Zij is in dienst van het grotendeels communistische gemeentebestuur.

Het is de periode tussen de twee wereldoorlogen, de tijd van de priester-arbeiders, waarin de Kerk vruchteloos probeert de tegenstellingen te overbruggen. Madeleine, die in haar jeugd met een gedichtenbundel een literaire prijs had gewonnen en graag danste, bewoont er samen met enkele volgelingen een rijtjeshuis als een kleine christelijke 
gemeenschap.

Lekenspiritualiteit

Hun apostolaat is: presentie, aanwezigheid en vriendschap waardoor mensen in aanraking komen met levend katholiek geloof. Onopvallend, wel doordacht, en vooral echt. Naar bijbels model als ‘gist in het deeg’. Een bewuste lekenspiritualiteit.

Charles de Foucauld (+1916) vormt een belangrijke bron van inspiratie. “We geloven dat het Evangelie geschreven is om geleefd te worden en we denken dat God ons roept om het gezamenlijk te beleven. Dat is alles”, zo luidt een van haar typerende uitspraken.

Fragmentarisch

Inmiddels bestaan er in het Frans dertien delen van haar geschriften, die vaak zeer fragmentarisch zijn. Woorden als atheïsme en communisme kunnen ons enigszins bevreemden, maar het praktische agnosticisme dat onze 
samenleving domineert, is nauwelijks anders.

Piet Raes en Ann-Sophie Noreillie, die de bundel samenstelden, zorgen voor kundige inleidingen en bieden de kans tot een indringende kennismaking met Delbrêl, die vooral in Frankrijk een groot spiritueel aanzien geniet. Er loopt een zaligverklaringsproces voor haar.

Evangelisatie

Acht fragmenten van Madeleine worden gepresenteerd. Het boek sluit af met een helder biografisch overzicht. De teksten zijn soms poëtisch, vaak vooral praktisch en voorzien van vragen voor gesprek of reflectie.

Met een serie concrete adviezen voor evangelisatie (p. 34) en veel aandachtspunten voor christelijk leven in onze maatschappij. “Als Kerk vanuit God, bescheiden maar betekenisvol, present zijn in onze cultuur”, zegt bisschop Claude Dagens in zijn voorwoord: daar gaat het om.

Piet Raes en Ann-Sophie Noreillie, Betoverd door God – het leven en werk van Madeleine Delbrêl. Uitg. Averbode, 206 pp., pb., € 23,50, ISBN 978 90 317 1409 4