<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Blije mislukking

KN Redactie 26 mei 2016
image

Alice von Hildebrand (93) stond op 13 mei even in het midden van de belangstelling. Reden was de publicatie op internet van een recente e-mail, waarin ze verslag doet van twee gesprekken uit 1965.

Het ene was met mgr. Mario Boehm. Deze prelaat en redacteur van de Osservatore had gezegd dat het Vaticaan in 1960 het derde geheim van Fatima ondanks Maria’s uitdrukkelijke opdracht daartoe niet had willen publiceren, omdat de H. Maagd de gelovigen daarin waarschuwt dat “de grote afvalligheid” aan de top van de Kerk zal beginnen.

Sovjet-infiltratie

Het andere gesprek was met bekeerlinge Bella Dodd (School of Darkness, 1954) die onthulde dat zij als Sovjet-spionne contact had onderhouden met maar liefst vier kardinalen.

Probeerde Maria in 1917 dus al te waarschuwen voor Sovjet-infiltratie ten tijde van het Tweede Vaticaans Concilie? Wat zijn dan de gevolgen geweest dat men dit in de wind geslagen heeft? Hoe lang en diep heeft die marxistische besmetting doorgewerkt?

Problemen na Vaticanum II

De informatie zal er hoe dan ook toe hebben bijgedragen dat Dietrich von Hildebrand, echtgenoot van Alice, meteen in 1967 al in The Trojan Horse in the City of God: The Catholic Crisis Explained glashelder als filosoof de oorzaken kon analyseren van de problemen die na Vaticanum II inderdaad ontstaan zijn. Net als Der verwüstete Weinberg uit 1971 is dit boek onmisbaar om de huidige situatie te begrijpen.

‘Blije mislukking’

In de onlangs gepubliceerde memoires van ‘blije mislukking’ Alice komt het gesprek met Boehm niet voor, wel de contacten met Dodd die een academische collega was. Ook zegt ze niet veel over haar relatie met Dietrich. Uiteraard wel dat ze in 1959 met de grote katholieke denker in het huwelijk trad. Als lekenkoppel werden zij het intellectuele geweten van een Kerk in crisis.

Weerstand

Het boek begint echter met haar gelukkige Belgische jeugd. De Tweede Wereldoorlog voerde Alice Jourdain naar de VS, waar ze moeizaam als filosofe een carrière opbouwde naar het hoogleraarschap. Centraal staat de weerstand tegen een katholieke vrouw, die het waagt de objectiviteit van de waarheid aan de academie te verdedigen.

Blijkbaar heerste daar in de jaren vijftig al onvoorstelbare linkse bekrompenheid, ondanks de pogingen van senator Joe McCarthy om het rode gevaar te bestrijden.

Menselijk document

Dankzij Diana West (American Betrayal, 2014) en KGB-generaal Mihai Pacepa (Disinformation, 2013) beseffen we nu pas hoe ver de arm van Moskou inderdaad reikte, en hoe diep de communistische infiltratie was van zowel politiek, academie als Kerk. Trouwens ook de declassificatie van Amerikaans materiaal was belangrijk, net als het tijdelijk opengaan van de Russische staatsarchieven in de jaren negentig.

Deze memoires zijn behalve een menselijk document zeker ook een onontbeerlijk stukje katholieke geschiedenis.

Alice von Hildebrand, Memoirs of a Happy Failure. Uitg. Saint Benedict Press, 184 pp., geb., € 22,50, ISBN 978 1 61890 126 2

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.