<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De belofte van de nakomeling

KN Redactie 8 september 2016
image

Over Albanië, het geboorteland van Moeder Teresa, bestaan veel vooroordelen, zo schrijft Hélène Wesselingh op een van de eerste pagina’s van de heruitgave van haar boek. Die wil ze graag wegnemen.

Wesselingh emigreerde in 2004 met haar man en kinderen naar het land om daar de in grote armoede levende bevolking te helpen.

Erecode

In deze roman beschrijft ze hoe die emigratie verliep en wat er voorafging aan haar beslissing om te vertrekken. Die had namelijk alles te maken met het verhaal van haar eigen vader Janus en zijn Joodse vriend Levi da Costa.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlucht Levi met zijn gezin naar Albanië. Daar gelden de regels van de ‘besa’, een erecode die inhoudt dat mensen in nood altijd geholpen worden, ongeacht hun religieuze achtergrond, en dat gastvrijheid op de eerste plaats komt. Je huis behoort op de eerste plaats aan God toe, dan aan mensen in nood en pas dan aan jezelf. De ‘besa’ was heilig voor de Albanezen en talloze Joden zijn er door gered, want de erecode ging voor op de gehoorzaamheid aan de Duitse bezetter.

Albanië

Na de oorlog keert Levi met zijn gezin terug naar Nederland met de belofte ooit terug te komen naar het land waar hij zo gastvrij en liefdevol werd opgevangen. Levi kan zijn belofte echter nooit nakomen, want de communistische dictator Hoxha komt in Albanië aan de macht en het land gaat op slot. De belofte zal vele jaren later pas worden ingelost door Hélène, de dochter van Levi’s goede vriend en de nakomeling uit de titel.

Nadat ze genezen is van een zeldzame levensbedreigende aandoening, besluit Wesselingh haar leven radicaal om te gooien. Ze wil naar Albanië, het land waar Levi haar zoveel over heeft verteld. Na de val van het communisme en het opengaan van de grenzen grijpen Hélène en haar man hun kans en reizen af.

Bijzondere geschiedenis

Ze treffen een straatarm land aan en mensonterende omstandigheden. Samen met Hélène’s moeder Cathrien besluit de familie Wesselingh de Stichting Doe Iets Goeds op te richten, die via hulpprojecten het leven van Albanezen in nood probeert te verbeteren.

Het is een bijzondere geschiedenis en het boek maakt vooral in het eerste gedeelte indruk als het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de beide mannen, Levi en Janus. Het wordt minder sterk als Wesselingh over zichzelf begint te schrijven, zeker waar ze dat in de derde persoon doet. Dat komt wat bevreemdend over. Net als overigens opmerkingen als “religie is maar net welke ‘kleur’ je mooi vindt”. U bent gewaarschuwd.

Indringend

De omstandigheden die ze beschrijft in Albanië zijn echter indringend. En in haar opzet om de bijzondere en onderbelichte geschiedenis van het land voor het voetlicht te brengen, is ze zeker geslaagd. 

Hélène Wesselingh, De belofte van de nakomeling. Overleven in Albanië. Uitg. Liberté, 432 pp., geb., € 22,50. ISBN 978 90 8251 240 3

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.