fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De mooiste dag

KN Redactie 7 juni 2018
image

Persoonlijk ken ik geen interessanter personage dan een complexe (schoon)moeder. En Stevo Akkerman, journalist en columnist bij Trouw, beschrijft deze rol scherp, eerlijk en onthutsend.

De roman begint al spannend: “De dag dat Theresa haar dochter moest baren, is ook de dag dat haar moeder verdwijnt. (…) Aan de andere kant van het bed zit Wilco. Hij probeert steeds haar hand te pakken, alsof ze daar iets aan heeft. Als er op de monitor iets beweegt, kijkt hij vragend naar de arts-assistent, die aanvankelijk nog geruststellende gebaren maakt, maar intussen niet meer reageert. Theresa is overgeleverd aan twee onwetende mannen en een doofstom apparaat. Was haar moeder maar hier.”

Moeder onvindbaar

Wanneer Theresa in het ziekenhuis ligt om te bevallen van haar eerste kind, is het erop of eronder. En dan blijkt ook nog eens haar moeder Agnes onvindbaar. En dat is uiterst vreemd, want Agnes keek van iedereen het meest uit naar deze baby. Maandenlang overlaadde ze haar zwangere dochter met dure cadeautjes en ongevraagde adviezen, tot frustratie van Agnes en haar man Wilco. Nu is ze opeens spoorloos.

Alle leden van Agnes’ gezin komen aan het woord en ieder heeft zijn eigen, ontroerende verhaal. Langzaam ontvouwt zich een web van complexe gezinspatronen, oude sporen van pijn en verdriet, onvervulde wensen en reacties op traumatische ervaringen.

Aangrijpende spanning

In de kleinste, meest dagelijkse situaties weet Akkerman een aangrijpende spanning op te bouwen. Theresa en haar moeder Agnes zijn elkaars beste vriendinnen. Onafscheidelijk. Deze zwangerschap, een kind van Theresa en Wilco, is een herzieningsmoment voor moeder en dochter, over hun band maar ook over de verhoudingen tussen de andere familieleden.

Schrijnend om te lezen is de manier waarop Theresa’s jongere zus Floor en moeder Agnes met elkaar omgaan. Met misschien wel als climax het moment dat ze elkaar per ongeluk tegenkomen in de trein en met de forenzen als publiek elkaar niets te vertellen hebben. Als bijna vreemden proberen ze een gesprek te voeren, dat aangrijpend pijnlijk aanvoelt. Zeker wanneer verderop in het verhaal uitkomt wat de ware reden is voor de verwijdering tussen Floor en haar ouders.

De mooiste dag is een boek om helemaal in te verdwalen. Om meegezogen te worden in een familie die aan het einde bijna als eigen aan gaat voelen. Wat een teleurstelling om met een gezicht met opgedroogde tranen de laatste pagina om te moeten slaan. 

Stevo Akkerman, De mooiste dag. Uitg. Nieuw Amsterdam, 208 pp., pb., € 18,99, ISBN 978 90 4682 194 7