fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

De oversteek

KN Redactie 8 augustus 2018
image
Christane Nederpelt (Foto: KN - Jan Peeters)

Het Nederlandse gezin Nederpelt is per boot onderweg naar Dublin voor de Wereldgezinsdagen. Christane Nederpelt blogt over hun belevenissen.

Ik schrik wakker van motorgeronk. De buren, die ook aan een mooring (een soort ‘drijf-ankerbal’) liggen, vertrekken. Naar buiten kijkend, zien we meteen dat het een zonnige dag belooft te worden. We gaan de oversteek van Calais naar Dover wagen. Op de motor, want het zeewater is spiegelglad en rimpelloos geworden. We zien de krijtrotsen van Dover al duidelijk oplichten.

De overkant bereikt

Onderweg komen we springende bruinvissen tegen, en af en toe steekt een zeehond zijn kop boven het water. De zeewegen moeten recht worden overgestoken, om het zeeverkeer niet onnodig te verstoren. Nou, dat is wel wat anders dan wat we gewend zijn op de autowegen… in plaats van vrachtwagens zien we vrachtschepen met formaat van een flatgebouw voorbijgaan. In eerste instantie is het wat beangstigend: kun je ze wel op tijd ontwijken? Maar al snel ben je niet anders gewend en ook de veerboten van en naar Dover schrikken je niet meer zo af.

Toch zijn we blij als we de overkant bereiken. De stroom staat gunstig en we besluiten meteen door te varen richting Eastbourne. Eindelijk begint nu ook de wind op te steken. We kunnen zeilen! Het wordt zelfs koud, we trekken truien en regenjassen aan.

Mijlen vreten

Dat het op land vreselijk heet is, merken we pas als we in de sluis liggen. We hebben Eastbourne gehaald, na ruim het klokje rond op de zeilboot. We zijn dankbaar dat de motor perfect heeft gedraaid en dat onze boot zo’n goede zeiler blijkt. Als we aan land gaan, voelen we ons misselijk worden: het is net of het land ongelofelijk golft. Gauw terug naar ons bootje!

Morgen slaan we boodschappen, diesel en water in, gaan we in Eastbourne naar de Mis en dan verder met onze reis. We willen mijlen gaan vreten: een nachtje doorzeilen richting Zuidwest-Engeland. De wind staat namelijk uitermate gunstig!

> Lees hier de eerdere blogs van Christane Nederpelt.

> KN sprak met Christane Nederpelt over de bijzondere reis die zij met haar gezin onderneemt. Lees het interview via KN Digitaal.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21