fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘De volgende dag was nog leuker’

KN Redactie 26 juli 2016
image
Janneke Al (tweede van links) met reisgenoten in Polen.

De Wereldjongerendagen (WJD) in het Poolse Krakau zijn begonnen. 900 Nederlandse jongeren zijn afgereisd naar Polen om de WJD mee te maken. Onder hen Janneke Al (20), die voor Katholiek Nieuwsblad een reisverslag bijhoudt.

Hieronder haar  vierde bijdrage, waarin ze terugblikt op het voorprogramma in het Poolse bisdom Opole.

Voor familie en vrienden bidden

“Kom laten we een kaarsje opsteken”, zegt mijn neef. We lopen met zijn vieren door de kerk in Częstochowa van de Zwarte Madonna. Ja, dat wil ik wel een kaarsje opsteken voor alle thuisblijvers. Ik laat wat tranen vallen. Ik heb geen heimwee hoor, ik ben vooral blij dat ik deze kans krijg om in Polen voor mijn familie en vrienden te bidden.

Częstochowa is de geestelijke hoofdstad van Polen en de Madonna heeft haar eigen speciale verhaal. Vroeger is zij ooit een keer gestolen. Toen ze haar steeds verder van huis meenamen werd ze ook steeds zwaarder. Om het te verlichten probeerde ze haar stuk te maken en begon ze te bloeden. Nu is ze gerestaureerd en hangt ze in deze belangrijke Poolse kerk.

Energie

In de namiddag gaan we op weg naar Opole! Onze gastgezinnen ontmoeten. Spannend! De reis in de bus duurt super lang en ik lig dan ook lekker even bij te slapen. Als ik wakker word rijden we door heuvelachtig gebied. We hebben een super mooi uitzicht en zien af en toe een klein dorpje. Veel buurtbewoners komen kijken wat die grote bus hier nou moet. Kleine kinderen zwaaien en dan snap ik het. Ze weten wie we zijn! Dit is één van de plekken waar een deel van de groep gaat logeren.

We worden verdeeld over vier parochies en gaan vervolgens in tweetallen naar gastgezinnen. Als wij aankomen bij onze parochie staan de Poolse jongeren klaar om ons een welkomstknuffel te geven. Ze vormen snel een koor en beginnen aan een welkomstlied. Ik voel me meteen helemaal opgelaten. Van hoe moe ik nog was in de bus naar hoeveel energie ik nu ineens voel. Al snel worden er schema’s tevoorschijn gehaald en Nicole en ik mogen mee met Robert een jongen van onze eigen leeftijd.

Excursie

Aaaaahhh. Ik slaak een gilletje als we hard door de bocht gaan met de auto. Wat rijd die jongen hard! In de avond bij de barbecue leer ik dat iedereen hier zo wild rijdt. Als Nederlanders bedenken we dat we een liedje gaan zingen voor de Poolse jongeren en we leren hun onze handklap op de tafels. Je merkt dat iedereen nog een beetje los moet komen, maar ook dat iedereen het erg naar zijn zin heeft. Als we weer teruggaan naar het gastgezin drinken we samen een Tyskie, Pools bier. Dat smaakt goed! En daarna lekker naar bed.

In de ochtend kregen we een groot ontbijt! We werden naar de kerk gebracht en daar stond een bus op ons te wachten. We gingen op soort van excursie. Eerst naar een heel mooie villa met een kerk erbij en daarna naar een heel groot kasteel. “Yaaasss”, hoor ik iemand schreeuwen terwijl we een foto maken. Met de Polen veranderen we meteen onze houding voor de foto. We krijgen al dezelfde flauwe grapjes.

Mooie avond

Na de excursie hadden we vrije tijd met de familie. Ik werd bedolven met kleine kinderen die met me wilde spelen en Nicole ging met Robert motorrijden. In de avond hadden we een sportavond, die georganiseerd was door de gastgezinnen. We hebben lekker gegeten, gekletst, gevolleybald en gevoetbald. Alles kon! Zelfs levend mens-erger-je-niet!

De volgende dag was nog leuker! Eerst liepen we met zijn allen de kruisweg wat echt super mooi was en daarna hadden we een vrije middag. Met de helft van de groep zijn we toen naar het zwembad gegaan. Heerlijk met elkaar gestoeid en gespeeld. Lekker even alles losgelaten en kind zijn. Daarna werd er getrakteerd op een ijsje. Super lekker! In de avond hadden we aanbidding. Wat ik heel mooi vond was dat we toen de rozenkrans gingen bidden. Er werd voorgebeden in het Pools en geantwoord in het Nederlands. Dit was echt een super mooie avond.

Lees hier, hier en hier de eerdere bijdragen van Janneke.