fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Demain tout commence

Hettie van der Ven 9 februari 2017
image

Sinds acteur Omar Sy in 2011 de sterren van de hemel speelde in Intouchables – de grootste Franse filmhit van de afgelopen tien jaar – is hij de nummer één acteur van zijn land, zeker wanneer het om feel good-films gaat.

Zijn gigantische glimlach en flair lijken garant te staan voor succes. Reuze gemakkelijk voor filmmakers natuurlijk, en ook regisseur Hugo Gélin vertrouwt in Demain tout commence wat teveel op deze ‘gegarandeerde’ succesfactor.

Feestnummer

Sy speelt in deze film feestnummer en charmeur Samuel. Hij leeft een leven van veel feesten en weinig werken aan de Franse zuidkust. Tijd om volwassen te worden is er niet, hij is druk met het verzinnen van leugentjes om bestwil om weg te komen met zijn losbandige gedrag.

Tot de Londense Kirsten op de stoep staat, een scharrel uit het verleden. Ze duwt hem letterlijk de drie maanden oude baby Gloria in de armen. “Hier, jouw kind”, luidt de mededeling, en ze verdwijnt. “Je geeft geen kind aan een kind”, roept Samuel nog wanhopig. Tevergeefs. Het is de eerste onwaarschijnlijkheid in het sowieso tamelijk wonderlijke scenario.

Coole mama

Er wordt een versnelling doorgeschakeld en in een mum van tijd is ook Samuel met Gloria naar Londen vertrokken om Kirsten te zoeken, wordt hij ontdekt als stuntman en is Gloria een bijdehand meisje van acht geworden. Kirsten blijft onvindbaar.

Wanneer Gloria een moederfiguur in haar leven mist, bedenkt Samuel dat Kirsten een geheim agent is die de hele wereld over reist. Met hulp van Photoshop knutselt hij de mooiste beelden voor Gloria in elkaar: mama met Obama, mama met Brad Pitt, mama met de Dalai Lama. “Wat een coole mama”, zo onderstreept hij.

Samuel en Gloria ontwikkelen een liefdevolle vader-dochter-relatie. Wie wie opvoedt, laat zich raden. De onwaarschijnlijkheden blijven talrijk en de flauwe taalgrapjes tussen de Fransen en Engelsen zijn ronduit ergerlijk.

Aanstekelijke vrolijkheid

Geldt die ergernis dan voor heel Demain tout commence? Zeker niet, met dank aan de hoofdrolspelers. Hun ontwapenende karakters en aanstekelijke vrolijkheid maken veel, zo niet alles goed.

De extreme plotwendingen aan het eind voelen wat geforceerd, maar geven de film wel diepgang mee. In de filmzaal hoorde ik het publiek rondom mij hard lachen en stilletjes huilen. Hoe onwaarschijnlijk het verhaal ook is, Demain tout commence laat niet onberoerd. 

Film: Demain tout commence (2016), Frankrijk, 118 min. Regie: Hugo Gélin, met o.a. Omar Sy, Gloria Colston en Clémence Poésy.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.