<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Een hemels cadeau

Jan Peeters 6 april 2017
image

Wilt u uw kinderen, kleinkinderen of uzelf een zinvol cadeau geven? Dan is de dvd Een hemels cadeau van het katholiek Alphacentrum een geheid succes.

Het is (groot)ouders een gruwel, maar wat zeg je tegen 
je (klein)kinderen als ze de Mis op zondag zo sááái vinden? Probeer er maar eens iets tegenin te brengen.

Saaie Mis

De Amerikaanse franciscaan Stan Fortuna doet het, en met kennelijk succes. Terecht dat het katholiek Alphacentrum deze dvd, gemaakt in 2000, met Nederlandse vertaling in omloop heeft gebracht.

Pater Fortuna is een franciscaan van de Hernieuwing, beter bekend als de grijze of skateboardende monniken uit The Bronx. Als geboren katholiek weet hij alles van hoe sáááái de zondagsmis kan zijn.

Radicaliteit

In zijn eigen jeugd ging hij wel elke zondag braaf naar de kerk, maar dat stond in groot contrast met zijn leven voor de rest van de week. Totdat hij door de Heer gegrepen werd en de radicaliteit van Sint-Franciscus ontdekte en navolgde.

We zien een rappende pater die evangeliseert in de straten van gangland Harlem en The Bronx. Hij kent zijn pappenheimers en weet precies wat jongeren denken wanneer je een preek tegen ze afsteekt. En hij weet die onuitgesproken vragen en het cynisme feilloos te beantwoorden.

Vol van de Eucharistie

De dvd bestaat uit twee onderdelen: zijn preek over de Eucharistie en wat men een ‘begeleide’ Eucharistieviering zou kunnen noemen. Terwijl hij de Mis opdraagt, legt hij uit wat hij doet en waar het om gaat. Hij doet dat met humor en tegelijk heel eerbiedig.

De pater is zo vol van de Eucharistie als Amazing Gift, (letterlijk vertaald ‘verbijsterend cadeau’), dat hij de kijker af en toe diep ontroert. Vooral als je verschillende jongeren, van wie één zichtbaar geraakt, hoort getuigen dat ook zij de Eucharistie hebben ontdekt als onmisbaar voor hun leven.

Spirituele opkikker

Waarom zou je zoiets alleen onder jongeren verspreiden? Bij gebrek aan parochiemissies zou dit een behoorlijke spirituele opkikker kunnen betekenen voor jezelf en voor je medeparochianen. Een handleiding voor groepsgebruik wordt erbij geleverd. Gooi het in de groep. Doen! 

Father Stan Fortuna, Amazing Gift, Een hemels cadeau. Stap voor stap uitleg bij de Eucharistieviering. 
€ 12,50 (binnen Nederland incl. verzendkosten). Info/bestellen: (06) 23 25 32 02, www.rk-alphacentrum.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.