<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Een prachtig teken van bemoediging

KN Redactie 15 augustus 2018
image
Christane Nederpelt (Foto: Marijn Nederpelt)

Het Nederlandse gezin Nederpelt is per boot onderweg naar Dublin voor de Wereldgezinsdagen. Christane Nederpelt blogt over hun belevenissen.

En dan komt de dag dat we beginnen aan de zeiltocht rondom Lands End, het uiterste puntje van Zuidwest-Engeland. Toen het dichterbij kwam, herkenden we ons steeds meer in Bilbo Balings, de hobbit, die in het gelijknamige boek van Tolkien op weg gaat, maar onderweg regelmatig naar huis verlangt.

Maria op het zeil

Het heel mooie weer lijkt voorbij en we zien er tegenop om de Keltische Zee op te gaan om naar Ierland over te steken. Komend weekend voorspellen ze windkracht 6 tot 8 en heel veel regen. Wat kan er allemaal gebeuren op die grote zee, met die onvoorspelbare wind. Niemand heeft er echt zin in, maar we zijn verrast dat juist de kinderen een houding hebben van ‘we gaan ervoor’.

In de katholieke kerk in Falmouth staat een indrukwekkend houten beeld van Maria, Onbevlekt Ontvangen, waarbij we onze gebeden naar boven zenden. Deze beeltenis van Maria hebben we met gekleurd vliegerzeil ook in ons zeil genaaid. Zo begeleidt Maria ons zichtbaar tijdens onze zeereis.

De lessen in overgave waarover ik eerder schreef, blijken dus pas net begonnen. Daarnaast moeten we ons verstand goed gebruiken en koersen secuur uitzetten. Rondom Lands End heb je heel wat kliffen die je liever vermijdt, en de stromingen zijn enorm sterk en kunnen verraderlijk zijn. Daarom berekenen we goed rond welk uur we moeten vertrekken om zoveel mogelijk de stroom mee te krijgen.

Bij het krieken van de dag is het prachtig weer met nauwelijks wind. We hebben het zo uitgerekend, dat we telkens stroom mee hebben tot aan ons reisdoel Padstow. De uitzichten zijn werkelijk prachtig! Behalve grillige kliffen, waartegen het zeewater hoog uiteenspat, zien we grotten en allerlei oude mijnen op het land, waar de serie Poldark is opgenomen. De zee zelf is heel veranderlijk, en verder van land zijn de golven beangstigend hoog; het moet de zeedeining zijn van de Atlantische oceaan.

Alles lijkt nu onzeker

Nu komt Dublin echt dichterbij. Tijdens de Wereldgezinsdagen, die 21 augustus beginnen, huren we een stand om producten van Tuin van Maria te presenteren en verkopen. Uit voorzorg hebben we de kruidenzalfjes, baardbalsems en verzorgingsolie per post verzonden naar Ierland. Het leek ons veiliger de producten niet met de zeilboot mee te nemen, maar wat blijkt? Het pakket is zoek…

Hebben we straks een lege stand? Alles lijkt nu onzeker en we leggen het in de hand van de Heer, zoals we die ochtend ook deden toen de priester tijdens de Mis het brood, werk van onze handen, aan de Heer offerde. Net als ik dit schrijf, wordt er geroepen: kijk mama, een regenboog! En ja, de Heer zendt ons een prachtig klein teken van bemoediging.

Later blijkt dat ons pakket getraceerd is, maar ik krijg bericht via PostNL dat het weer teruggezonden is naar Nederland. Toch wordt er veel gebeden hiervoor, en met een lieve vriendin zijn we begonnen aan de noveen tot de heilige pater Pio. We hebben een noveenkaars branden in de kajuit, maar ondanks de cardanische ophanging gaat die tijdens het zeilen telkens uit.

We zijn afhankelijk van de Heer

We zijn dus nog lang niet uit de problemen. Na aankomst in Padstow blijken de windvoorspellingen voor Ierland – vooral bij Dublin! –ronduit deprimerend. Storm, windkracht 7 tot 8, tot na komend weekend. We gaan geen onverantwoordelijke risico’s nemen. Ook de stuurautomaat is weer stuk, en die is voor de lange overtocht naar Ierland geen overbodige luxe.

Maar vandaag gaan we uitrusten en een wandeling maken door de prachtige natuur. En vanavond bidden. We gaan naar de vooravondmis van Maria Tenhemelopneming, om haar te eren en de Heer te danken. Zal Maria zorgen dat we veilig en op tijd in Dublin aankomen? Wat is de wil van de Heer? Hij zal het ons tonen, maar we weten nog niet hoe, wat, waar of wanneer. Van Hem zijn we dus afhankelijk.

> Lees hier de eerdere blogs van Christane Nederpelt.

> KN sprak met Christane Nederpelt over de bijzondere reis die zij met haar gezin onderneemt. Lees het interview via KN Digitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.