fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

[FOTO’S] Een weekend relaxen met God

KN Redactie 8 juni 2018
image
(Foto: KN - Mariska Orban)

Tijdens het 21e Katholiek Gezinsweekend kwamen ruim dertig gezinnen drie dagen samen in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt.

Vader Pierik van de Foyer de Charité in Thorn spreekt bevlogen over het huwelijk. Hij vergelijkt het met het leven in een gemeenschap. “Het is niet mooi omdat het iets moois is”, houdt hij de deelnemers aan het Katholiek Gezinsweekend voor. “Het is mooi omdat we allemaal iedere dag proberen het mooi te maken.” Hij geeft de echtparen vragen mee ter overweging en bespreking, zoals: wat dacht je toen je jouw partner voor het eerst ontmoette? En: hoe speelt Jezus een rol in jullie relatie?

Gender

De Duitse journaliste Birgit Kelle spreekt over het thema ‘gender’. Krachtig vertelt ze over hoe de genderlobby de agenda van politici bepaalt. Toch is er ook iets dat je als ouders hiertegen kunt doen, zo blijkt: Kelle roept de aanwezigen op om toch vooral reclame te maken voor het gezin. “Er zijn in Duitsland 160 genderleerstoelen. Maar er is geen geld beschikbaar voor een leerstoel over familiezaken. Dit geld gaat ten koste van geld voor onze kinderen.”

Kinderen, iPads en smartphones

Een basisschoollerares houdt een erg actuele lezing over kinderen en het gebruik van iPads en smartphones. Kinderen uit Frankrijk en Duitsland kijken gemiddeld 7,5 uur per dag naar een scherm, blijkt. Volgens 46% van de wetenschappers is dit slecht voor hun hersenen omdat zenuwcellen zo te weinig verbindingen aanmaken.

Hoewel kinderen slechter leren schrijven met iPads en laptops, komen er toch steeds meer computers op school, ziet ze. Want scholen willen qua techniek niet achterblijven. Ze vindt dat zorgelijk. Voornamelijk de vaders stellen haar geïnteresseerd vragen.

Minder tijd voor schermen, meer voor je familie

De bij de lezing aanwezige tieners buigen zich aansluitend over de vraag hoe ze hun smartphone-gebruik kunnen terugdringen. Ideeën zijn er genoeg, zo blijkt: ’s ochtends niet meteen op je telefoon kijken, meer gezelschapsspelletjes spelen met familieleden, op zondag minder tijd aan schermen en meer tijd aan je familie besteden, en tijdens het eten niet op je telefoon kijken. Of ze zich er ook aan gaan houden…?

‘Daar is Jezus!’

De jongste kinderen intussen, maken van kralen een tientje en bidden deze ’minirozenkrans’. Ze krijgen catechese over de biecht en hebben een aanbiddingsmoment in de kapel. “Daar is Jezus!”, zegt rector Filip De Rycke tegen de kinderen, nadat hij het Allerheiligste heeft uitgesteld op het altaar “Zwaai maar even!” Er wordt enthousiast gezwaaid.

God loven

Zondag is het Sacramentsdag en na de hoogmis is er een processie. Het Allerheiligste wordt uitgesteld op een altaartje achterin de tuin. Iedereen zingt, velen knielen neer bij Jezus. Dan is het even helemaal stil. Stil voor Hem. Na een tijdje keert de processie terug naar de kapel om nog kort te zingen om God te loven – mede voor een weekend relaxen met Hem.

[widgetkit id=”60″]