<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Idol

Hettie van der Ven 16 juni 2016
image

De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad stond zelf op het grote plein in Nazareth toen zanger Mohammed Assaf uit Gaza in 2013 de Arabische versie van Idols won. “De Palestijnen trokken massaal de straat op om zijn overwinning te vieren”, zo vertelt hij in een interview. “Even was alle ellende vergeten en hoop voelbaar. De regio kon sinds lange tijd ergens om glimlachen.”

De gebeurtenis werd wereldnieuws en Abu-Assad, die als tiener naar Nederland kwam en genomineerd werd voor een Oscar met Paradise Now, kreeg er een film mee in de schoot geworpen.

‘We gaan het maken’

The Idol begint in 2005, wanneer Mohammed Assaf nog een jongetje is en met zijn zusje Nour opgroeit in een groot vluchtelingenkamp in Gaza. Samen met wat vriendjes zijn ze gek van muziek. Ze vormen een bandje en weten geld bij elkaar te sprokkelen met het spelen tijdens bruiloften.

“We gaan het maken en de wereld veranderen”, zo hamert Nour er bij haar onzekere broer in. “Je hebt talent, doe er iets mee en laat je nooit wijsmaken dat jouw dromen er niet toe doen.”

Jeugdvriendinnetje

Vervolgens maakt The Idol een sprong in tijd. Het is 2012 en Mohammed is veel familieleed en bombardementen verder. Hij werkt als taxichauffeur en zijn dromen lijken vervlogen. Tot er een jeugdvriendinnetje in zijn taxi stapt, dat hem vraagt iets te zingen. “Al zijn we door lelijkheid omgeven, jouw stem is prachtig.”

‘Stem van mijn volk’

Mohammed raapt al zijn moed bij elkaar en besluit mee te doen aan Arab Idol. Een heldentocht volgt, want de audities zijn in Cairo (Egypte) en Mohammed mag Gaza niet verlaten. Een vals paspoort, enig geluk en vooral veel doorzettingsvermogen helpen Mohammed uiteindelijk de finale in Beiroet (Libanon) te winnen. Met het officieuze Palestijnse volkslied nog wel. “Ik wil graag dat de stem van mijn volk gehoord wordt”, zo onderstreept hij.

Gaza

Bij hoge uitzondering mocht Abu-Assad een deel van zijn film draaien tussen de puinhopen van Gaza. Het houdt de optimistische zoektocht die The Idol is in balans. Geluk is te vinden en hoop geeft kracht, maar de omstandigheden blijven verschrikkelijk. Na zijn overwinning kreeg Mohammed een diplomatenpaspoort en zong hij overal in de wereld. Maar, zo luiden de laatste schrijnende woorden van The Idol, nog steeds mag hij niet zonder toestemming Gaza in of uit.

Film: The Idol (2015), Palestina, 100 min. Regie: Hany Abu-Assad, met o.a. Tawfeek Barhom en Dima Awawdeh.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.