<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Gabriel e a montanha

Hettie van der Ven 7 juni 2018
image

Het lijkt er bijna bij te horen. Voordat je gaat studeren nog even een jaar de wereld over zwerven, de vrijheid proeven en jezelf ontdekken. Een ervaring die enorm verrijkend kan zijn.

Ook de negentienjarige Braziliaan Gabriel Buchmann besluit het avontuur aan te gaan voordat hij aan een prestigieuze universiteit economie gaat studeren. Na wat maanden in Azië te hebben doorgebracht, belandt hij in Kenia, Afrika.

Tomeloze energie

Het land en de Afrikanen kruipen hem onder de huid. Hij wil één met ze worden, gaat gehuld in Masai-gewaden, slaapt bij mensen thuis, leeft, eet, bidt en zingt met ze en sluit vriendschappen. Met tomeloze energie en vrolijkheid, maar ook met behoorlijk wat koppigheid en arrogantie, doorkruist hij als een razende het continent (want zijn visa verlopen). Hij reist van Kenia naar Tanzania, rent even de Kilimanjaro op en belandt via Zambia in Malawi. Vrij van zorgen zo lijkt het.

Als kijker weet je al beter. In de allereerste scène van de film vinden landbewerkers op de berg Mulanje in Malawi het levenloze lichaam van Buchmann. Het is 17 juli 2009 en Gabriel is dan negentien dagen vermist. Nieuws dat destijds breed werd uitgemeten in de Braziliaanse en de wereldpers. Wat volgt, is een terugblik op wat er in de zeventig dagen daarvoor gebeurde, enigszins vergelijkbaar met het al net zo tragische epos Into the Wild.

Rusteloze ziel

Bijzonder aan het waargebeurde Gabriel e a Montanha is dat regisseur Fellipe Barbosa een klasgenoot van Buchmann was. In ruim twee uur komt hij tot een monument waarin hij de dromen en verlangens van zijn vriend laat zien. Hoe deze zich echte Masai-sandalen aan laat meten, mee uit jagen gaat, met kinderen speelt en medicijnen tegen malaria cadeau doet.

Tegelijkertijd is Buchmann ook nadrukkelijk een rusteloze ziel. Zeer bijzonder aan Gabriel e a Montanha is het feit dat – behalve Buchmann en zijn vriendin – alle personages uit de film ‘gespeeld’ worden door de echte Afrikanen die de avonturier op zijn pad tegenkwam. Gidsen, chauffeurs, locals die een bed en een maaltijd aanboden: voor de camera herbeleven zij stuk voor stuk vol emotie hun ontmoeting met de jongeman.

Hiermee is Gabriel e a Montanha een bijzondere mix tussen fictie en documentaire, die de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van reizen onderstreept.

Film: Gabriel e a Montanha (2017), Brazilië, 131 min. Regie: Fellipe Barbosa, met o.a. João Pedro Zappa en Caroline Abras.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.