<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Hitlers religie

KN Redactie 2 december 2016
image

De Canadese pro-life website LifeSiteNews bracht onlangs verrassend een item over Michel Behe. Aan deze katholieke hoogleraar biochemie is onlangs de documentaire Revolutionary gewijd, omdat het twintig jaar geleden is dat diens Darwin’s Blackbox verscheen.

In die bestseller die ook in het Nederland is vertaald (Intelligent Design. De zwarte doos van Darwin) liet Behe overtuigend zien dat conventionele darwinistische evolutietheorie onmachtig is de complexiteit op microniveau te verklaren.

Pro-life

Op het eerste gezicht lijkt pro-life misschien niets met kritiek op de evolutietheorie te maken hebben, maar wie even doordenkt komt al gauw tot andere conclusies. Dat kennelijk ook pro-lifers de samenhang beginnen te zien tussen de ‘cultuur van de dood’ (Johannes Paulus II) van abortus en euthanasie enerzijds en de culturele dominantie van de evolutietheorie anderzijds is hoopgevend.

Een belangrijke bijdrage aan deze culturele en wetenschappelijke kritiek vormt het oeuvre van prof. Richard Weikart. Hij heeft de link tussen het nazisme en darwinistische evolutietheorie met uitgebreide studies aangetoond. Na From Darwin to Hitler (2004) en Hitler’s Ethic (2009) komt deze historicus deze maand met Hitler’s Religion.

Perversie

Had Hitler wel een religie? Als Oostenrijker had hij een conventionele katholieke achtergrond. Hij viel op zijn knieën toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, om God daarvoor te danken. Danken op de knieën voor een oorlog is naar de vorm, maar niet naar de inhoud een katholieke reactie.

Het tekent de perversie van Hitlers persoonlijkheid. Hij beschouwde de Kerk als een tegenstander die bestreden moest worden. Hij haatte het christendom vooral, omdat deze “spirituele terreur” intrinsiek het Jodendom belangrijk maakte, en een “slavenmoraal” predikte.

Pseudochristelijk jargon

Toch was Hitler zeker geen atheïst, aldus Weikart. In zoverre waren zijn aanroepen van de voorzienigheid niet noodzakelijk gehuicheld. In Hitlers religie bestond er een onpersoonlijke God die een werkelijkheid met onwrikbare natuurwetten had geschapen, waarbinnen zich een strijd tussen soorten en rassen afspeelde.

In deze wetmatigheid waren niet de Joden, maar de Ariërs het uitverkoren volk, voorbestemd om over de aarde te heersen. Alles wat de suprematie van het Ariërdom bevorderde was dus ‘wetenschappelijk’ goed. Dus mocht je daar Lebensraum voor scheppen door het oosten te koloniseren, Joden te vermoorden en zieken en gehandicapten uit de weg te ruimen.

Dat zijn echter geen zaken die je gemakkelijk verkoopt aan een publiek met een christelijke achtergrond. Dat begreep Hitler uitstekend. Vandaar dat hij zo vaak voor een pseudochristelijk jargon 
koos. 

Richard Weikart, Hitler’s Religion. The Twisted Beliefs that Drove 
the Third Reich. Uitg. Regnery, 
352 pp., geb., € 26,90, ISBN 978 1621 575 00 9

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.