fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Hotel Transylvania 3

Hettie van der Ven 10 augustus 2018
image

Madagascar deel 2 is een feit, evenals Despicable Me episode 3 en de tweede Incredibles-film (zie KN 26). Aan het vierde deel van Toy Story wordt gewerkt. Er is overduidelijk een grote markt voor sequels ­(vervolgfilms) op bestaande titels.

Vertrouwde hoofdpersonen, een herkenbare omgeving en een verhaallijn die gewoon verdergaat waar deze in een eerder deel is opgehouden. Het lijkt wat zonde van de ongekende animatiemogelijkheden die er tegenwoordig zijn, maar wellicht is herkenning juist de reden van al het herhalingssucces, zeker bij kinderen.

Gestrest en overwerkt

Hotel Transylvania gaat mee in deze trend. Deel 3 is inmiddels verschenen. De bekende monsterfamilie heeft hard gewerkt om haar hotel draaiende te houden en is toe aan vakantie. Vooral vader Dracula vertoont moderne kwalen: hij is gestrest, overwerkt en sinds het overlijden van zijn vrouw nogal eenzaam. Verveeld swipet hij dames in alle soorten weg op zijn smartphone. Ook de monsterwereld lijdt blijkbaar onder alle vluchtige, ­onpersoonlijke contacten.

Daadkrachtige dochter Mavis boekt voor het hele gezin een heuse monstercruise. Na een turbulente vlucht met Gremlin Air gaan ze aan boord van een immens slagschip (een soort drijvende kermisattractie).

Groot gevaar dreigt!

Ze varen over oceanen, passeren de Bermudadriehoek, bezoeken Atlantis en gaan op snorkelexcursie. Natuurlijk zijn ook alle vertrouwde figuren uit deel 1 en 2 van de partij: de gigantische weerwolvenfamilie, de mummie, de ­onzichtbare man en het Frankenstein-monster, om er maar een paar te noemen. Dracula valt als een blok voor de charmante kapitein Ericka, maar Mavis vertrouwt het niet.

En wat blijkt: Ericka is de kleindochter van Abraham van Helsing, de aartsvijand van de monsters. Groot gevaar dreigt!

Permanente glimlach

Is het verhaal van Hotel Transylvania 3 op enige manier vernieuwend of verheffend? Nee. De boodschap is prima maar voorspelbaar (heb je naasten lief en koester je familie), de plot is dunnetjes en het einde over-de-top suikerzoet.

Is Hotel Transylvania 3 dan toch een aanrader voor een regenachtige of juist bloedhete vakantiedag? Jazeker! De film biedt namelijk alle belangrijke ingrediënten van een animatiefilm anno nu: snelle achtervolgingen, een explosie aan kleuren, creatieve beeldtaal en fantasiemonsters die nooit eng zijn maar je wel een permanente glimlach bezorgen.

Film: Hotel Transylvania 3 (2018), ­Verenigde Staten, 97 min. Regie: Genndy Tartakovsky, met stemmen van Adam Sandler, Selena Gomez en ­Kathryn Hahn (originele versie) of Charly Luske, Liza Stips en Ilse ­Warringa (Nederlandse versie).