fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘Ik denk ook aan hoe het straks thuis verder moet’

KN Redactie 1 augustus 2016
image
Janneke Al (links).

De Wereldjongerendagen (WJD) in het Poolse Krakau zijn voor velen een indrukwekkende ervaring geweest. Janneke Al (20) houdt voor Katholiek Nieuwsblad een reisblog bij over haar belevenissen tijdens de WJD.

In onderstaande bijdrage schrijft ze over de avondwake die zaterdagavond plaatsvond.

Doelen

Ik glimlach als ik in het kleine vlammetje van de kaars in mijn hand kijk. De mooie muziek die uit de speakers klinkt zorgt ervoor dat ik goed kan nadenken. Nadenken over wat ik tot nu toe allemaal heb meegemaakt in Krakau. Het waren super mooie dagen. Met veel verdieping over krachtige onderwerpen. Vormende onderwerpen, waar je als persoon over na kunt denken en beter van kunt worden. Talenten en krachten in jezelf. Doelen voor in je leven. Elke ochtend zijn we hiermee begonnen en hebben we daarover in de deelgroep nagepraat.

Mooiste plek

Een van die momenten staat mij sterk bij. Het gebed dat wij met ze allen hebben gebeden. Dit was niet een Onzevader of een Weesgegroet maar een gebed vanuit ons hart waar we allemaal wat aan toe voegden. Wat hebben wij mooie dingen mogen vragen aan God tijdens dat gebed. Het was een gebed voor onze familie en vrienden, voor onszelf en voor God. Ook hebben we de laatste dagen veel prachtige mensen mogen ontmoeten. Jongeren van over de hele wereld onder verschillende omstandigheden. In de hete zon wachtend, in de regen rennend, tijdens de lange wandelingen, bij het uitgaan in de avond. En op de mooiste plek: in de Mis bij God de vader.

Hoe verder

Ik denk ook aan hoe het straks thuis verder moet. Uit ervaring weet ik dat ik zo weer in de dagelijkse sleur raak. Ik neem me voor de zelfde persoon te blijven die ik door deze dagen ben geworden. Iemand met meer geduld, die liefde durft te geven maar vooral ook durft te ontvangen. Durft te zeggen wanneer iets niet goed is en wanneer iets juist heel knap is. Ik ga dit proberen te doen, maar gelukkig realiseer ik me ook dat ik niet de enige ben die het hier moeilijk mee ga krijgen. Ik zit hier nu omringd door mijn vrienden die deze ervaring met mij delen. Ik weet dat ik op hun terug kan vallen en andersom zal ik ook voor hen klaar staan. Er zijn ook een aantal organisaties die ontmoetingen organiseren na de WJD. Deze helpen je om dit gevoel vast te houden. Een van die ontmoetingen heet The Next Step (de volgende stap). Hier heb ik zeker interesse in.

Mooie avond

Als ik uit mijn gedachten kom zie ik overal jongeren om me heen met kaarsjes. Iedereen biddend in stilte. Wat ongelofelijk dat we met zo een groot aantal dit voor elkaar krijgen.

Even later vertrekt de paus, wat kan hij mooi spreken. Ik heb heel weinig meegekregen van wat hij zei, maar wat ik meekreeg was enorm sterk! Ik ga dit zeker nalezen, want zijn boodschap wil ik niet missen. Vervolgens beginnen er optredens en loop ik samen met Jacintha over het veld om jongeren uit andere landen te ontmoeten. Wat een mooie avond!

Lees hier de eerde bijdragen van Janneke.