fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘In te leven hoe deze mensen zich gevoeld moeten hebben’

KN Redactie 22 juli 2016
image

Janneke Al (20) is met de reis van het aartsbisdom Utrecht mee naar de Wereldjongerendagen (WJD), die van 25 tot en met 31 juli plaatsvinden in het Poolse Krakau. Het voorprogramma van deze reis vindt plaats in het Poolse bisdom Opole. Voor Katholiek Nieuwsblad houdt Janneke een blog bij over de reis naar de Wereldjongerendagen.

Hieronder haar derde bijdrage.

Ik slaak een diepe zucht terwijl ik over een onverhard pad loop. Rechts van mij het spoor, links hekken met prikkeldraad. “Ik kan me voorstellen dat als je deze hekken ziet, je het gevoel hebt dat mensen makkelijk konden ontsnappen maar voor de duidelijkheid het prikkeldraad stond onder stroom”, zegt de gids.

Gescheiden

Ik denk aan die woorden en probeer me in te leven in hoe deze mensen zich gevoeld moeten hebben. Eerst al dagen lang in de trein op elkaar gepakt zonder sanitaire voorzieningen. Stinkend, en de temperatuur moet zomers echt heel heet zijn geweest. In de winter zullen er misschien wel mensen zijn doodgevroren. Dan bij aankomst waarschijnlijk opluchting: we zijn uit die coupé, frisse lucht! Maar misschien ook wel meteen verwarring, want je werd meteen gescheiden van je echtgenoot of je zoon of dochter. Dan naar de douches want iedereen moest gedesinfecteerd worden.

Auschwitz-Birkenau

Als ik daar loop is er niks meer over van de zogenaamde douches. Verwoest om bewijsmateriaal te voorkomen. Gek eigenlijk, dan hadden ze toch wel door dat waar ze mee bezig waren echt wel heel slecht was. Voor lezers die het nog niet doorhebben we lopen met ons deelgroepje door voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Paardenstallen

We proberen ons voor te stellen hoe het in de Tweede Wereldoorlog moet zijn geweest. De barakken waar de mensen sliepen waren opgezet als paardenstallen. Gemaakt voor 52 paarden, maar in de oorlog de slaapplaats van vierhonderd mensen. Naar de wc? Dat mocht twee keer per dag in dertig seconden, tegelijk met ongeveer 150 anderen. Gek genoeg had je dan nog geluk, want als je niet fit genoeg was maakte je al geen kans meer. Huppakee, de gaskamer in. Bij één van de kuilen gekomen waar het as werd gedumpt blijven we staan, zonder met elkaar te praten, begint iedereen stil aan een gebed.

Lees hier haar eerste, en hier haar tweede bijdrage.