<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Klap van de genade

Peter Doorakkers 8 februari 2018
image

Zes jaar geleden was het, dat Willem Jan Otten nog eens een dichtbundel publiceerde. In de tussentijd kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn essays. En nu ligt er Genadeklap, een bundel vol verhalende gedichten, waarin de rode draad misschien omschreven kan worden als losgescheurd worden;

los van het leven, door de sterfelijkheid; los van de werkelijkheid, door dementie en droom; los van plaats en wortels, door verhuizing of thuiskomst na een (te) lange omzwerving; los van de liefde misschien ook.

Sterfelijkheid omhelzen

Los dus van veel wat leven leefbaar maakt – maar nadrukkelijk niet van Christus, die al dan niet onuitgesproken zeer aanwezig is. Al meteen op de eerste pagina’s brengt Hij de dichter ertoe zijn sterfelijkheid te omhelzen. Elders stapt Hij uit het graf, zo van het schilderij af waarop Hans Holbein Hem ooit indringend in de dood vereeuwigde. We overdenken met Hem zijn werkdag, waarin Hij museumgangers observeerde.

Geloof – het hoeft bij de katholieke Otten ook niet te verrassen – doordesemt dus veel van de gedichten. Wel heel erg mooi wordt het in zijn knappe vertaling van Eleven Addresses to the Lord van de Amerikaan John Berryman (1914-1972), dat hier tot leven komt als ‘Elf keer tot de Heer’, die “Meester van schoonheid, smid van de sneeuwvlok”.

Verrassend lichtvoetig

Voor wie het zien wil, is er trouwens ook humor. De gelauwerde dichter zit in een bootje richting dodenrijk, schreeuwt de dood “zo woordeloos als iedereen” toe, en slaat hem vervolgens dood. Dat alles blijkt natuurlijk nutteloos, want onontkoombaar blijft hij, zonder gezicht en in capuchon gehuld, “Geen gast voor een gesprek, ik schat hem even oud als ik. Het weer is al een eeuwigheid belabberd hier, een roerloos lagedrukgebied”.

Otten neemt je mee op een verrassend lichtvoetige reis langs zware thema’s; hij zet je aan het denken, aan het lezen en herlezen, en ontroert. Dan blijkt die Genadeklap soms zomaar een klap ván de genade te zijn.

Willem Jan Otten, Genadeklap. Uitg. Van Oorschot, 96 pp., pb., €17,99, ISBN 978 90 2827 033 6

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.