fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Lady Bird

Hettie van der Ven 31 mei 2018
image

‘Coming of age’ films waarin opstandige pubers met vallen en opstaan de weg naar volwassenheid inslaan zijn er veel. Toch is Lady Bird binnen dit genre een uitzonderlijk exemplaar.

Uitzonderlijk omdat de relatie tussen moeder en dochter centraal staat, omdat script en spel van een bijzonder hoog niveau zijn en omdat die moeizame weg naar volwassenheid en zingeving niet-verhullend én prachtig wordt weergegeven.

Naar de universiteit

Het is 2002 in het wat stoffige Californische stadje Sacramento. Lady Bird zit in het laatste jaar van haar katholieke middelbare school, verveelt zich en zet zich af tegen alles en iedereen. “Het enige opwindende aan 2002 is dat het een palindroom is”, zo meldt ze droog en sarcastisch.

Ze wil koste wat kost naar een universiteit aan de oostkust, waar tenminste ‘cultuur’ is, wat dat ook moge betekenen. ‘Lady Bird’ heet trouwens eigenlijk Christine, maar ze stelt dat Lady Bird haar given name is: “Given to me, by me.”

Moderne Petrus

Lady Bird zoekt het conflict met iedereen: haar broer, haar beste vriendin, haar vriendje en vooral haar moeder Marion. Laatstgenoemde werkt keihard om de dromen van dochterlief te verwezenlijken, terwijl zowel de financiële middelen als de inzet en talenten van de puber ontoereikend lijken.

Debuterend regisseur Greta Gerwig gaf in een interview aan dat je in Lady Bird een moderne Petrus kunt zien, die uit angst voor het oordeel van anderen haar naasten verloochent.

Moeder en dochter

Onuitgesproken lijken moeder en dochter veel op elkaar. Allebei zijn ze in tranen bij het einde van een luisterboek, dat aanstaat terwijl ze samen in de auto zitten.

Nauwelijks drie tellen later echter, zijn ze weer in een discussie verwikkeld en stelt moeder vrij bruut dat haar dochter niet verder zal komen dan de route City College – gevangenis – City College. Hierop laat Lady Bird zich met veel dramatiek uit de rijdende auto vallen.

Zoektocht naar identiteit

Opmerkelijk is de goede verstandhouding die Lady Bird heeft met de non Sarah Joan, het ruimhartige hoofd van de school. Die spreekt als eerste helder uit waar het meisje daadwerkelijk naar verlangt: liefde en aandacht.

Boeiend aan Lady Bird is niet alleen de zoektocht naar het thuis en de identiteit van Lady Bird, maar ook het onthechtingproces van moeder Marion. Soms gaat afstand nemen vooraf aan toenadering.

Film: Lady Bird (2017), Verenigde Staten, 94 min. Regie: Greta Gerwig, met o.a. Saoirse Ronan en Laurie Metcalf.