fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘Met WJD op zoek naar mijn geloof’

KN Redactie 14 juli 2016
image
Janneke Al houdt voor Katholiek Nieuwsblad een reisblog bij over de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau.

Als lezers van Katholiek Nieuwsblad hoeft u komende zomer niets te missen van de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. Naast de berichtgeving ter plaatse van onze collega Susanne van den Berk, zal onder meer WJD-deelneemster Janneke Al (20) een reisdagboek voor Katholiek Nieuwsblad bijhouden.

Voor Janneke is het de eerste keer dat ze meegaat naar de WJD. Verwachtingen heeft ze niet, “behalve dat we heel veel plezier gaan maken”, lacht ze. Hoewel ze in het Noord-Hollandse Beverwijk woont, gaat ze mee met de reis ‘WJD – ontmoet papa Wojtyla’ van het aartsbisdom Utrecht. “Vanaf het moment dat ik hoorde dat de WJD in Polen zouden zijn, wist ik dat ik er heen wilde”, zegt Janneke. “Een vriendin van mij die half Pools is, was in 2011 naar de WJD in Madrid geweest. Zij heeft een heel mooie tijd daar gehad. Ze heeft mij daarom gevraagd mee te gaan naar Krakau. Vorig jaar ben ik met de stichting Jongeren voor Zieken naar Lourdes geweest om daar te helpen op het heiligdom. Een groot deel van die groep gaat nu met de WJD-reis van het aartsbisdom mee, daarom heb ik mij daar bij aangesloten.”

‘WJD oplaadmoment voor het geloof’

Janneke is de jongste uit een katholiek gezin van zeven kinderen. “Ik heb vier zussen en twee broers. De enigen die nog geloven zijn een zus, die nu in het klooster zit, en ik. Ik heb het katholieke geloof van jongs af aan meegekregen. Vanaf mijn twaalfde ben ik elk jaar naar katholieke zomerkampen of activiteiten geweest. Hoewel ik nog wel dagelijks bid, ga ik niet wekelijks meer naar de kerk. Ik ga nog wel eens, maar dat is dan bijvoorbeeld tijdens het jongerenprogramma van de Stille Omgang, of bij het volleybaltoernooi van de WKJ. Mijn geloof was wat sterker toen ik jonger was. Het is nu wat verwaterd. Ik geloof zeker wel, maar de traditie van bijvoorbeeld elke zondag naar de kerk gaan zit er wat minder in. Ik heb momenteel wat meer twijfels en ben op zoek naar mijn eigen geloof. Ik ben op zoek naar hoe ik het geloof wil beleven. Ik heb het idee dat de WJD een goede stap daarin kunnen zijn.” Volgens Janneke kunnen de WJD een “oplaadmoment voor het geloof” zijn net zoals de zomerkampen en de Lourdesreis met Jongeren voor Zieken dat voor haar waren.

‘Idee om te zetten in iets concreets’

Janneke kijkt er naar uit om voor Katholiek Nieuwsblad een reisdagboek bij te gaan houden. Ze is graag creatief bezig. Naast haar werk bij een woonwarenhuis waar ze gordijnen verkoopt, houdt ze zich in haar vrije tijd bezig met onder meer verven van schilderijen en het naaien van kleding. Daarnaast doet ze een eenjarige opleiding aan de kunstacademie. Na de zomer wil ze echter de hbo-studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan doen. “Het creatieve blijf ik als hobby doen. Ik vind het leuk om een idee om te zetten in iets concreets.” Een blog bijhouden voor Katholiek Nieuwsblad over de WJD vindt ze “superleuk”. “Ik kijk daar wel naar uit. Toen we in Lourdes waren heeft iemand dat ook gedaan. Het is leuk om die herinneringen later terug te kunnen lezen.”