fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Only the Brave

Hettie van der Ven 14 juni 2018
image

Een modern heldenepos, zo kan Only the Brave het beste omschreven worden. Met een allesvernietigende brand als grootse gebeurtenis, natuurgeweld als overheersende kracht en stoere brandweermannen als de dappere helden.

Only the Brave gaat over een bosbrand bij Yarnell, in het kurkdroge Arizona in de Verenigde Staten. In juni 2013 vond daar een team van negentien hotshots – extreem getrainde brandweerlieden – op tragische wijze de dood. Deze gebeurtenis kreeg destijds veel media-aandacht, dus deze afloop is welbekend. 

Only the Brave richt zich dan ook voornamelijk op de aanloop naar de ramp. Hoe ziet het leven van een 24/7-beschikbare rampenbestrijder eruit? Welke impact heeft een dergelijke baan op een relatie en een gezin? Hoe groot zijn de moed, de vastberadenheid en de hoop van de jonge kerels?

Niet voor doetjes

Only the Brave volgt de moeizame weg van het lokale korps om de statuur van hotshots te bemachtigen en verbeeldt de vreugde wanneer ze uiteindelijk tot Granite Mountain Hotshots worden genoemd. Met recht wordt dit een broederschap genoemd. Vertrouwen in elkaar en opofferingsbereidheid voor elkaar blijken essentieel.

Duidelijk wordt ook dat het professionele brandweervak niet voor doetjes is. De film zit vol fysieke inspanningen, machogedrag en stoere mannenpraat. In het bijzonder wordt commandant Eric ‘Supe’ Marsh gevolgd, waarbij vooral de impact van zijn dadendrang op zijn huwelijk duidelijk wordt. Brendan ‘Donut’ McDonough is het jongste teamlid. Hij is een voormalig drugsverslaafde die door zijn onverwachte vaderschap iets van zijn leven wil maken.

Apocalyptisch natuurgeweld

Het meest indrukwekkende aan Only the Brave zijn wellicht de beelden van het apocalyptische natuurgeweld. Uit een computer getoverd natuurlijk, maar zeer overtuigend. Het wordt voorstelbaar dat de helden van het verhaal het vuur als een levende, ongrijpbare vijand zien, die ze dan ook structureel ‘dat kreng’ noemen.

Het scenario rammelt her en der wel wat, maar het prima acteerwerk maakt samen met de indrukwekkende beelden veel goed. Zoals vaak bij waargebeurde heroïsche verhalen worden aan het eind foto’s vertoond van de echte helden, compleet met vrouwen en jonge kinderen. De prijs voor heldendom is hoog, heel hoog.

Kameraadschap

Only the Brave gaat uiteindelijk over kameraadschap. Over voor elkaar door het vuur gaan, letterlijk. “t’s not what stands in front of you… It’s who stands beside you”, zo luidt het motto van de film: ‘Het gaat er niet om wat voor je staat… Het gaat erom wie naast je staat.’

Film: Only the Brave (2017), Verenigde Staten, 133 min. Regie: Joseph Kosinski, met o.a. Josh Brolin en Miles Teller.