fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Op reis met de paus

KN Redactie 19 januari 2017
image

“Ik heb nooit zo van reizen gehouden”, biecht paus Franciscus op in een interview met Andrea Tornielli. Als paus was hij dan ook eigenlijk niet van plan om het voorbeeld van St.-Johannes Paulus II te volgen en de wereld over te reizen.

Na zijn bezoek aan Lampedusa, het Italiaanse eiland waar talloze vluchtelingen aankomen, verandert hij in juli 2013 echter resoluut van gedachten.

Plicht

Bij het zien van de “tragedie op Lampedusa” wist Franciscus dat het zijn plicht was te reizen en “de Kerken te bezoeken en bemoediging te geven aan de zaadjes van hoop die er zijn”.

En dus ging hij sindsdien naar onder meer Brazilië, Cuba, de Verenigde Staten, de Filipijnen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, maar ook naar Lesbos en Sarajevo.

Pauselijk vliegtuig

Andrea Tornielli, de vermaarde Vaticanist van de Italiaanse krant La Stampa vergezelde Johannes Paulus II en Benedictus XVI al op reis en weet zich ook verzekerd van een plaats in het pauselijke vliegtuig van Franciscus.

Over zijn ervaringen met paus Franciscus schrijft Tornielli in dit nieuwe boek van zijn hand, In Viaggio (‘Op reis’), dat vorige week is verschenen in Italië en ongetwijfeld binnenkort ook in andere talen op de markt zal komen.

Meereizend journalist

De vaticanist blikt in het boek terug op de pausreizen en staat stil bij de belangrijke momenten en ontmoetingen wereldwijd, maar ook bij de vele onverwachte gestes waar deze paus bekend om staat en die zijn beveiligers meer dan eens grijze haren hebben bezorgd.

Natuurlijk vergeet Tornielli niet de lezer een inkijkje te geven in wat er zich allemaal afspeelt in het vliegtuig van de paus en vertelt hij over zijn eigen ervaringen als meereizend journalist. “Een soort reisdagboek” noemt hij het dan ook in een interview met de website In Terris.

Interview met de paus

Interessant is vooral ook het interview waarin Franciscus zelf vertelt over zijn herinneringen aan zijn talloze pausbezoeken. Hij legt onder meer uit hoe hij een keuze maakt uit de talloze verzoeken die hij vanuit de hele wereld ontvangt.

“Ik geef er de voorkeur aan die landen te bezoeken waar ik van dienst kan zijn, waar ik degenen kan bemoedigen die, ondanks de moeilijkheden en conflicten, werken aan vrede en eenheid. Landen die in serieuze moeilijkheden verkeren en verkeerden.”

Geen liefhebber

Is de paus door zijn talloze reizen inmiddels een reisliefhebber geworden? Nee, dat nog altijd niet, zo vertelt hij Tornielli. Het blijft “een belasting”.

“Als ik terugkom in het Vaticaan is de eerste dag na een reis altijd nogal vermoeiend en moet ik bijkomen.” Maar, zegt hij ook: “De gezichten, de getuigenissen, de beelden en de ervaringen draag ik altijd met me mee…een ongelofelijke rijkdom die me steeds doet zeggen: het was het waard.” 

Andrea Tornielli, In Viaggio, Uitg. Piemme, 348 pp., pb., €18, ISBN 978 88 566 5729 6