fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Blinded by the Light

Hettie van der Ven 5 september 2019
image

Afgelopen maanden waren films over de flamboyante levens van muzikanten Freddy Mercury en Elton John grote kaskrakers. Blinded by the Light, vol muziek van de Amerikaanse zanger Bruce Springsteen, lijkt in dit rijtje te passen. Toch is dit een heel ander soort film.

Waar in de eerder genoemde producties het leven van de artiest centraal staat, vertelt Blinded by the Light het waargebeurde verhaal van de Brits-Pakistaanse tiener Javed, die opgroeit in het troosteloze Britse stadje Luton.

Troosteloze situatie

Het is 1987. Thatcher is aan de macht, er is een enorme werkeloosheid en neonazi’s onderstrepen de heersende intolerantie. Javed woont met zijn ouders en twee zussen in een wijk waar extreemrechtse straatschoffies ‘bij die vieze paki’s’ door de brievenbus plassen.

Vader regeert het gezin met straffe hand. Het geld dat Javed met zijn bijbaantje verdient, moet hij direct inleveren en de jongen wordt geacht economie te gaan sturen. Javed echter droomt van een carrière als schrijver, maar ziet geen mogelijkheid om deze droom waar te maken.

Aanstekelijke muziek van The Boss

Tot hij bij toeval Bruce Springsteen hoort, die zingt over het waarmaken van dromen en het recht van iedereen op een eigen leven. “Bruce weet wat ik altijd al voelde”, zo klinkt het enigszins dwepend. Wat volgt, laat zich raden.

Het talent van Javed wordt meer en meer opgemerkt, maar parallel daaraan nemen ook de aanvaringen met zijn vader toe. Dit alles gebeurt op de aanstekelijke muziek van The Boss. (Vader: “Van wat of wie is hij de baas?” Javed: “Van ons allemaal!”).

Lastige spagaat

Blinded by the Light is gebaseerd op het leven van journalist en schrijver Sarfaz Manzoor, die daarover het boek Greetings from Bury Park: Race, Religion and Rock N’Roll schreef. Soms voelt het verhaal wat geforceerd feel good aan, met blije dansjes door de grauwe Engelse straten.

Tegelijkertijd geeft het pure energie wanneer de hit ‘Born to Run’ via de omroepinstallatie op vol volume door de gangen van de school knalt en alle leerlingen achter Javed aan dansen.

Uiteindelijk gaat Blinded by the Light over de lastige spagaat waarin Javed zit. “Ik wil een brug naar mijn ambities slaan, zonder een muur tussen mij en mijn familie te bouwen”, zo stelt hij. De film wordt opgedragen ‘aan alle moeders en vaders’, aldus de aftiteling. En natuurlijk ook een beetje aan Bruce Springsteen.

Film: Blinded by the Light (2019), Groot-Brittannië, 119 min. Regie: Gurinder Chadha, met o.a. Viveik Kalra en Kulvinder Ghir.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21