<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Searching

Hettie van der Ven 21 september 2018
image

Naar de inhoud kijkend, is Searching af te doen als een absoluut spannende, maar weinig vernieuwende thriller. Vader David en zijn zestienjarige dochter Margot proberen er samen het beste van te maken nadat hun vrouw/moeder is overleden. Wanneer Margot op een dag niet thuis komt, raakt David beetje bij beetje in alle staten.

Samen met politierechercheur Rosemary Vick doet hij er alles aan om zijn dochter weer te vinden. Gaandeweg komt hij erachter dat hij Margot lang niet zo goed kent als hij denkt.

Tot zover de inhoud. Maar dan de vorm, die in het geval van Searching vele malen belangrijker is. Als kijker zie je enkel de beelden die vader David op zijn laptop ziet. Chat-conversaties, een Google-agenda, Facebook, Tumblr, WhatsApp-‘gesprekken’, digitaal opgeslagen homevideo’s: alle moderne digitale en sociale media worden ingezet om het verdwijningsverhaal te vertellen.

Digitale zoektocht

In zijn razende zoektocht laat David scherm na scherm ‘oppoppen’, met ons kijkers als getuige. Searching laat stap voor stap (of beter: scherm voor scherm) zie hoe Margot samen met haar moeder kookt en pianoles van haar krijgt (via digitaal opgeslagen familiefilmpjes), hoe moeder ziek wordt (veel doktersafspraken in de Google-agenda), hoe David Margot berispt en complimenteert via WhatsApp (door even een foto van een overvolle vuilnisbak door te appen die dochterlief vergeten is te legen).

Na Margots’ verdwijning komt David er via haar Facebookaccount achter met wie zijn dochter omgaat en het onderzoek volgen we via het Facetime-contact tussen David en rechercheur Vick. Later gaan ook televisiefragmenten en beelden van veiligheidscamera’s nog een rol spelen.

Razend spannend

In hoog tempo verschijnen er schermen langs elkaar en over elkaar heen, en zijn we – evenals David – getuige van boodschap na boodschap. Dit klinkt als een chaotische bende, maar het werkt verrassend goed.

Searching is razend spannend en zuigt je absoluut mee het verhaal in. Maar veel meer nog laat de film onze overgedigitaliseerde samenleving zien. De ‘digitale Margot’ blijkt een heel ander meisje te zijn dan de ‘analoge versie’ die David dacht te kennen. Piepjes, bliepjes en technische snufjes blijken voor zowel ouders als kinderen toch niet de optimale manier om contact te houden en een band op te bouwen.

Geen vernieuwend inzicht, maar Searching maakt dit op een confronterende en fascinerende manier nog eens extra duidelijk.

Film: Searching (2018),Verenigde Staten, 102 min. Regie: Aneesh Chaganty, met o.a. John Cho, Debra Messing en Michelle La.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.