fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

What will people say

Hettie van der Ven 4 oktober 2018
image

Rauw, schokkend en nauwelijks voorstelbaar. De cultuurkloof tussen de normen en waarden van hun familie versus het westerse leven dat ze ook leiden kan voor ‘tweedegeneratiekinderen’ totaal vervreemdend werken.

Dit geldt zeker voor de zestienjarige Nisha, geboren en getogen in Noorwegen, maar kind van conservatieve Pakistaanse immigrantenouders. Nisha leeft als een doorsnee puber. Ze gaat naar school, hangt met vrienden rond op een sportveldje, kleedt zich hip en lonkt naar jongens.

Thuis bij haar familie echter, moet ze de perfecte Pakistaanse dochter zijn. In lange jurken serveert ze bedeesd thee aan haar familie. Vooral de band met haar vader is liefdevol. Ze vliegen elkaar met regelmaat om de nek.

Reputatie beschadigd

Alles verandert wanneer Nisha het waagt om een Noors vriendje haar slaapkamer binnen te smokkelen. Ze worden betrapt door vader en hoewel er nog geen kus is uitgewisseld gaat die volstrekt door het lint. Het ergst denkbare is gebeurd: de reputatie van de familie is beschadigd. “Heb je ooit stilgestaan bij de gevolgen van jouw daden voor onze eer?”, brult vader woest. “Nu worden we nooit meer voor een bruiloft uitgenodigd”, huilt moeder wanhopig.

Zonder enige aandacht voor wat er daadwerkelijk is gebeurd, neemt Nisha’s vader een onverbiddelijk besluit: hij brengt zijn dochter naar Islamabad, waar zijn al even traditionele familie Nisha het gewenste respectabele gedrag moet bijbrengen. Wat blijkt echter: in Noorwegen of in Pakistan, Nisha – weliswaar gekrenkt en verdoofd – blijft vechten voor haar vrijheid.

Ongelofelijk indringend

What Will People Say is een ongelofelijk indringende film. De verwensingen van Nishas’ ouders aan hun dochter zijn schokkend. “Zo’n dochter wil ik niet.” “Nog één keer en ik vermoord je.” “Was je maar dood geboren.” En erger. Het klinkt ongeloofwaardig, ware het niet dat de regisseur grotendeels haar eigen levensverhaal vertelt. Ook zij werd als veertienjarige door haar vader ontvoerd naar Pakistan.

Naast zijn gruwelijke gedrag uit vader ook veelvuldig liefde voor zijn dochter. “Ze mag alleen water uit de fles”, meldt hij nog even wanneer hij Nisha achterlaat. Ook “Ik wil alleen het beste voor je, je betekent alles voor me” klinkt herhaaldelijk. Gek genoeg geloof je dit als kijker. What Will People Say gaat over de hartverscheurende spagaat waarin kinderen maar ook ouders binnen immigrantenfamilies terecht kunnen komen. Zeer aangrijpend.

Film: What Will People Say (2017), Noorwegen, 106 min. Regie: Iram Haq, met o.a. Maria Mozdah en Adil Hussain.