fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Stilte

KN Redactie 9 februari 2017
image

Dit boek uit 1966 van de Japanse katholieke schrijver Shusaku Endo (1923-1996) werd recent verfilmd door de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese.

Katholiek Nieuwsblad besteedde eind vorig jaar (KN 49) en begin dit jaar (KN 1) aandacht aan de film, die op aangrijpende en expliciete wijze de wrede christenvervolging in het Japan van de zeventiende eeuw in beeld brengt.

Silence is vanaf komende donderdag, 9 februari, ook te zien in de Nederlandse bioscopen en om die reden is nu ook een nieuwe Nederlandse vertaling van het boek uitgegeven.

Martelingen

In Stilte beleven we het verhaal vrijwel volledig door de ogen van de Portugese padre Sebastian Rodrigo. Hij vertrekt samen met een collega-priester naar Japan, waar christenen na een periode van relatieve rust in alle hevigheid worden vervolgd, gemarteld en gedood.

Directe aanleiding voor de reis van de twee jezuïeten is de boodschap dat hun leermeester, padre Ferreira, zich van het geloof zou hebben afgekeerd om aan vervolging te ontkomen. Onmogelijk, denken de twee jezuïeten, om er 
in het land van de Rijzende Zon achter te komen dat niets zo eenvoudig is als het lijkt, ook het geloof niet.

Midden-Oosten

Onbewust en bijna onvermijdelijk gaan je gedachten bij het lezen uit naar de situatie van de christenen in onder meer het Midden-Oosten die zwaar onder vervolging te lijden hebben.

Met diep respect kijken wij christenen in het Westen naar de moed van onze geloofsgenoten die de uitweg wordt geboden om zich te bekeren tot de islam, maar bereid zijn te sterven voor Christus. En we vragen ons af of we daartoe zelf ook bereid zouden zijn in zo’n situatie, maar dit boek lezend begrijp je dat je daar eigenlijk geen goed antwoord op kunt geven.

Op de proef

Padre Rodrigo denkt het te weten, maar zijn geloof wordt eenmaal op Japanse bodem steeds zwaarder op de proef gesteld.

Want wat is de zin van zijn komst als de christenen die hij denkt te komen helpen, als gevolg van zijn aanwezigheid een vreselijke marteldood moeten sterven? Waarom staat God zoiets toe en vooral, waarom hult Hij zich in een oorverdovende stilte?

Schokkend einde

Endo’s schrijfstijl zorgt ervoor dat je als lezer dicht op de huid zit van de Portugese priester en volledig meegenomen wordt in zijn gemoedstoestand. Rodrigo wordt van de ene emotie in de andere geslingerd en komt steeds verder in de knel tot het dramatische en voor uw recensente toch schokkende einde.

Geen fijn boek om te lezen voordat je gaat slapen, maar zonder twijfel een belangrijk en indrukwekkend verhaal. Stilte stemt je nog lang tot nadenken. 

Shusaku Endo, Stilte. Uitgeverij Kok, 
224 pp., pb., € 15,-, ISBN 978 90 435 2789 7