fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Bookshop

Hettie van der Ven 21 juni 2018
image

Het verhaal van The Bookshop is eenvoudig. Het speelt zich af in een klein, grijs kustplaatsje waar het altijd regent, eind jaren vijftig in Engeland. Weduwe Florence Green wil een boekwinkel beginnen, maar ze wordt tegengewerkt door de bekrompen, aristocratische bevolking van het stadje. 

De verfilming van het gelijknamige boek van Penelope Fitzgerald uit 1978 won al verschillende prijzen, maar wordt ook langdradig en over-de-top-melodramatisch genoemd.

Liefde voor lezen

Florence Green heeft een grote liefde voor lezen, voor boeken en voor haar al vele jaren geleden overleden echtgenoot (die ze in een boekwinkel leerde kennen). Genoeg motivatie dus om een boekwinkel te beginnen en zo haar eenzaamheid te doorbreken. Ze koopt hiervoor een oud, vochtig pand midden in het dorp, dat al jaren leeg staat.

Om onduidelijke redenen wil de slinkse en doortrapte Violet Gamart, aanvoerster van de vastgeroeste kliek-der-snobs, er precies daar en nu een centrum voor muziek en kunst beginnen. Om dit te realiseren wordt geen enkel middel geschuwd. Manipulatie, valse charmes, pesterijen en verraad zijn gemeengoed.

Kat-en-muisspel

Wat volgt, is een kat-en-muisspel tussen de zachtaardige maar moedige en vastberaden Florence en de bekrompen bevolking. Dit wakkert enkel nog verder aan wanneer Florence het ook nog waagt om nieuwerwetse boeken als Lolita van Vladimir Nabokov en de sciencefictionroman Fahrenheit 451 van Ray Bradbury in de etalage te plaatsen.

Slechts twee mensen bekommeren zich om de ongelijke strijd van Florcence: het jonge, vroegwijze meisje Christine en de mysterieuze kluizenaar en mede-boekliefhebber Mr. Brundish. Het zijn ook deze twee figuren die wat kleur geven aan de verder vrij vlakke personages.

Weinig diepgang

Tot veel diepgang komt het langzaam voortschrijdende verhaal sowieso niet. Dit zal voor sommigen de charme van The Bookshop zijn (vanonder een dekentje heerlijk kabbelend zwelgen in Brits gekonkel op een druilerige zondagmiddag) en voor anderen enkel een beproeving (de ergernis van de traagheid).

Zeker, de liefde voor boeken is voelbaar in The Bookshop en dat is aangenaam voor de liefhebber. Nog nadrukkelijker voelbaar is de frustrerende strijd tussen het verbreden van een culturele horizon versus het koste wat kost koesteren van conservatieve oogkleppen en tradities. Dromen kunnen worden afgepakt, zo blijkt, maar gelukkig is moed hardnekkiger.

Film: The Bookshop (2017), Groot Brittannië, 113 min. Regie: Isabel Coixet, met o.a. Emily Mortimer, Patricia Clarkson en Bill Nighy.