<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Paradise

Jan Peeters 6 februari 2017
image

The Paradise, verkrijgbaar op dvd of te zien via Netflix, is een Brits kostuumdrama dat zich afspeelt tijdens het Victoriaanse tijdperk.

Het verhaal, losjes gebaseerd op een boek van Emile Zola, speelt zich af in en rond een van de eerste warenhuizen van die tijd. Het is het geesteskind van de jonge weduwnaar John Moray, die de winkel waar hij begon als loopjongen in een zakelijke succesformule heeft omgetoverd. Klanten dienen zich er ‘als in het paradijs’ te wanen, vandaar de pretentieuze naam van het warenhuis.

De nodige complicaties

Moray vindt zijn gelijke, of misschien wel meer dan dat in het winkelmeisje Denise Lovett, die een zakelijk natuurtalent blijkt te zijn. En natuurlijk komt daar de romantiek om de hoek kijken met de nodige complicaties, zoals rivales, jaloezie, standsverhoudingen en veranderende tijdsgeest.

En niet te vergeten de moeite die Moray heeft, hoe gewiekst hij zakelijk ook mag zijn, om de overleden liefde van zijn leven los te laten.

Opdringerige charmes

Zo heeft hij spijt dat hij is gezwicht voor de opdringerige charmes van een van de winkelmeisjes die daar andere motieven voor heeft dan alleen het aan de haak slaan van een vette vis. Niet minder opdringerig is Katherine, dochter van geldschieter Lord Glendenning, die naarstig op zoek is naar een geschikte man.

En er is de geheimzinnige en ondoorgrondelijke Jonas Franks, die alles en iedereen in de gaten houdt en aan Moray rapporteert.

Karakterontwikkeling

En daarmee zijn we bij het meest aantrekkelijke van de serie aanbeland. Als kijker blijk je je te vergissen in de verschillende karakters, die je snel denkt te kunnen inschatten, maar verborgen kanten blijken te hebben. Het blijken mensen met gevoelens, sores en verdriet. Ze worden op een warm menselijke manier neergezet, de bijrollen soms meer dan de hoofdrolspelers. Het zijn mensen met meer facetten, net als in het echte leven.

Die karakterontwikkeling is een verademing bij wat er doorgaans op de buis voorbijkomt. Enkele types brengen ook een vrolijke noot in, zoals de goeiige maar gehaaide verkoper Sam of de volkse kokkin Myrtle. Maar het zijn geen clowns.

Iets bescheidens

Wat de serie mede aantrekkelijk maakt, is dat die iets bescheidens heeft, terwijl zij als tegenhanger was bedoeld tegenover de veel succesvollere Brits-Amerikaanse serie Mr. Selfridge, die ook draait om een succesvolle zakenman en diens warenhuis.
Misschien is het wel het plezier waarmee de acteurs hun rollen lijken te hebben ingevuld en op elkaar zijn ingespeeld.

De BBC vond het aantal van vijf miljoen kijkers te gering om de serie te continueren. Met twee seizoenen vormt het een mooi afgerond geheel. Het is net als met een goed boek: jammer dat het voorbij is.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.