fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Through the Wall

Jan Peeters 1 september 2017
image

Met Through the Wall (‘Door de muur’) heeft de Israëlische regisseuse Rama Burshtein een uiterst gevoelig en o zo herkenbaar thema aangesneden: hoe vind je de juiste huwelijkspartner met wie je niet alleen je leven, maar ook je geloof kunt delen?

Dat Through the Wall wordt omschreven als een ‘romantische komedie’ moet je breed zien. Er zit zeker humor in, maar alleen voor zover het leven zelf een komedie is. De 32-jarige Michal (Noa Kooler) gebruikt haar positieve levensinstelling en humor om met het grote gemis om te gaan.

Brandend verlangen

Het Israëlisch Filmfestival riep Kooler uit tot actrice van het jaar vanwege haar overtuigende rol als Michal. Je voelt het brandende verlangen lief te hebben, bemind te worden en de hartverscheurende pijn van teleurstelling op teleurstelling na 123 mislukte dates in tien jaar tijd. We zien levensmoed, zelfrespect en radeloosheid. Waarom ze een jaar eerder een date met een doofstomme psycholoog had afgewezen, vraagt de tolk. “Te gecompliceerd.” Waarom nu dan wel? “Wanhoop.”

Burshtein, die zelf is overgegaan tot het ultraorthodoxe Jodendom, schetst geen flatteus beeld van de mannen met wie Michal door tussenkomst van een koppelaarster kennismaakt. Ook niet van Gidi, de man met wie ze ten slotte toch verloofd is. Maar ze heeft uiteindelijk te veel zelfrespect om te accepteren dat hij niet van haar houdt. Haarfijn weet Kooler de kijker ervan te overtuigen dat er met háár helemaal niks mis is. Dat is zo schrijnend herkenbaar.

Krankzinnig besluit

Na het afblazen van de verloving neemt ze een krankzinnig besluit: ze regelt een bruiloft op de achtste dag van Chanoeka. God moet maar een bruidegom regelen. Vervolgens gaat ze op pelgrimage naar Uman in Oekraïne, naar het graf van rabbijn Nachman van Breslov (1772-1810). Tienduizenden chassidi’s bezoeken jaarlijks het graf van deze ‘Joodse Pater Pio’, die zijn volgelingen aanspoorde te bidden tot God “alsof je met een goede vriend spreekt”. Kort voor zijn dood beloofde hij dat hij ieder die zijn graf zou bezoeken zou helpen, “zelfs uit de hel”.

Het is moeilijk geen intens medelijden te voelen met de wanhopige Michal die er haar tranen de vrije loop laat. Vanwege haar gemis, maar boven alles dat ze God niet voelt. Want alles wat ze wil is liefde geven en ontvangen, een man, kinderen, “en mensen kunnen uitnodigen voor de sabbat in plaats van alleen uitgenodigd worden”.

Verademing

Burshtein weet tot het allerlaatst de spanning erin te houden of Michal verhoord wordt. Hoewel een zwaar thema, is de film een verademing, zonder geweld, platheid of seks. Je kijkt niet naar een film, maar bent getuige van het alledaagse leven. Through the Wall draait in negen filmhuizen. 

Film: Through the Wall (2016), Israël, 110 min. Regie: Rama Burshtein, met o.a. Noa Kooler.