fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Vaiana

Hettie van der Ven 16 december 2016
image

In de zesenvijftigste animatiefilm van Disney staat geen rank prinsesje of woeste actieheld centraal. 

Vaiana is de zestienjarige dochter van het stamhoofd dat heerst over een prachtig Polynesisch eiland, midden in de Grote Oceaan.

Dapper en daadkrachtig

Ze is dapper, daadkrachtig en zelfbewust en heeft een gezonde hoeveelheid vlees op de botten. Wachten op een prins op een wit paard of anderszins, daar heeft Vaiana geen tijd voor. Ze wil haar volk en haar eiland redden. Beide dreigen ten onder te gaan sinds Maui, halfgod van wind en zee, het hart van vruchtbaarheidsgodin Te Fiti heeft gestolen.

Nadat Vaiana de vruchtbaarheidssteen heeft heroverd gaat ze, zowaar samen met de enorme en zwaar getatoeëerde Mauri, op zoek naar een betoverde vishaak. Pas daarna kan de boze geest van aarde en vuur verslagen worden en het moedereiland heroverd.

Gevaarlijke expeditie

Een zeer gevaarlijke expeditie over de oceaan, en dit terwijl haar vader Vaiana uitdrukkelijk verboden heeft om voorbij het rif te gaan. Maar Vaiana is rijkelijk gezegend met het zeevaarders-gen van haar voorouders, kiest haar eigen koers en ontdekt gaandeweg – geheel des Disney’s – uiteraard zichzelf.

Met Vaiana introduceert Disney een nieuwe, eigentijdse actieheld: een zelfstandige vrouw met een eigen wil en een sterk karakter. Haar Polynesische gemeenschap wordt met liefde geschetst: mollige families, bloemenkransen op het hoofd, rokjes van bladeren en een hoge mate van gemeenschapszin in schitterende natuur.

Alles uit de kast

Technisch gezien trekt Disney wederom alles uit de kast. De fraaie animatie (let bijvoorbeeld op de levensechte zee!) is meteen ook het sterkste punt van Vaiana, want het verhaal is enigszins warrig en tamelijk dun.

Qua humor steelt een schriel en dom haantje dat als verstekeling mee aan boord is gegaan de show. De muziek is op en top Disney: gemakkelijk in het gehoor liggend en niet meer uit je hoofd te krijgen.

Eigentijdse heldin

De komende jaren gaat Disney het grootste deel van de beschikbare tijd en het merendeel van het budget besteden aan het bewerken van zijn tekenfilmklassiekers tot volledige speelfilmvarianten.

Ongetwijfeld prachtig, maar ook voorspelbaar. Daarom is het te prijzen dat er met Vaiana nu een eigentijdse en nieuwe heldin is geschapen. Hoogtepunt van de film: het weer tot leven komen van godin Te Fiti. Wat een sprookjesachtige (animatie)schoonheid! 

Film: Vaiana (2016), Verenigde Staten, 103 min. Regie: Ron Clements en John Musker, met stemmen van o.a. Auli’i Cravalho en Dwayne Johnson (Nederlandse versie: Vajèn van den Bosch en René van Kooten).