<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘We kunnen helemaal onszelf zijn en op de eerste rij dichtbij Hem gaan zitten’

KN Redactie 27 juli 2016
image
Laetitia Verbeiren (links) ontmoette op de WJD onder meer jongeren uit Suriname.

De Vlaamse Laetitia Verbeiren (22) is met de Gemeenschap Emmanuel op reis naar de Wereldjongerendagen (WJD) in het Poolse Krakau. Voor Katholiek Nieuwsblad houdt ze een reisverslag bij.

Hieronder haar vierde bijdrage, waarin ze onder meer terugblikt op haar verblijf in het gastgezin en vertelt over de eerste kennismaking met de stad Krakau.

We hoeven ons nergens voor te schamen

De afgelopen paar dagen waren iets rustiger. Zondag mochten we een dagje bij onze gastgezinnen doorbrengen. We konden uitslapen, om 11.00 uur naar de heilige Mis gaan, uitgebreid eten en een wandeling maken in het dorp. De kinderen en kleinkinderen van mijn gastouders kwamen langs en we hadden een heel gezellige tijd samen in de tuin. Omdat de kleindochter van negen nog geen Engels spreekt en het communiceren in het Pools nog niet veel vlotter gaat dan in het begin, is ze uiteindelijk pen en papier gaan halen om dan maar te tekenen dat ze een schommelstoel op haar kamer heeft staan. Toch was ze zo blij en enthousiast om met ons mee te gaan naar de Mis dat ze voor ons een plek uitzocht op de allereerste rij. Vrolijk volgde ze de Poolse gebeden met haar vinger zodat we ze konden meezeggen. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en ik moest denken aan hoe we steeds worden opgeroepen om als kleine kinderen te zijn bij God de Vader. We hoeven ons nergens voor te schamen en moeten ons nergens zorgen over maken. We kunnen helemaal onszelf zijn en op de eerste rij dichtbij Hem gaan zitten en we mogen alles van Hem verwachten.

We zongen wel voor tweehonderd

Op maandag was het helaas al tijd om Olsztyn, onze gastgezinnen en Częstochowa te verlaten. Er werden adressen, cadeautjes en lekkers uitgewisseld en foto’s gemaakt en hier en daar viel een traantje. Toch was de lofprijzing van die ochtend de meest vreugdevolle van de hele week. Met onze Vlaams-Nederlandse groep van tachtig zongen we, opeengepakt aan het altaar in de piepkleine kerk, wel voor tweehonderd! De muziekinstrumenten werden uitgehaald en hier en daar diende een kerkbankje als percussie. Heerlijk om zo onze tocht naar Krakau in te zetten!

Taartjes, weerwolven en Poolse dansen

Na een paar uur in de bus kwamen we aan in Nowa Huta, waar we deze week logeren en het Emmanuelprogramma door zal gaan. We werden verwelkomd met muziek, dans en gebak (héél lekker, die Poolse taartjes!) en konden ons installeren in een meisjes -en jongensslaapzaal op een middelbare school. Het bijzondere aan Nowa Huta is dat het een wijk in Krakau is die gebouwd werd door de communisten, met het socialistische ideaalbeeld in het achterhoofd. Het zou een arbeiderswijk worden, vrij van alles wat met religie te maken heeft. Totdat de inwoners zelf zijn beginnen strijden voor de toestemming om een kerk te bouwen, met de hulp van de toenmalige bisschop Karol Józef Wojtyła. In 1977 ging hij er dan ook de eerste mis in voor. Daarom is het ook extra speciaal om van hieruit de WJD mee te maken. De laatste uren van deze dag werden gespendeerd aan nog meer taartjes eten, weerwolven en gekke Poolse dansen leren, voordat we besloten om toch maar eens vroeg in onze bedden te duiken.

Ontmoeting met de wereldkerk

Dat was een heel wijs besluit, aangezien wij Vlamingen om 06.15 uur al buiten verwacht werden om met de tram naar Krakau te gaan! Daar bezochten we het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid, waar de heilige zuster Faustina begraven ligt, en konden we even bidden bij het schilderij van haar visioenen ‘Jezus ik vertrouw op U’. Van daaruit wandelden we naar een indrukwekkende kerk, toegewijd aan de heilige paus Johannes Paulus II. De gehele binnenkant van de kerk bestaat uit prachtige mozaïeken van bijbelverhalen en het was er dan ook ontzettend druk. ’s Middags hadden we een reuze aperitief met alle Belgen. Het was heel leuk om bekende gezichten terug te zien en alle verschillende groepen te zien verbroederen. Op de terugweg naar de school waar we logeren kwamen we weer mensen van over de hele wereld tegen. Iedereen spreekt iedereen aan om met de gekste vlaggen op de foto te gaan, iets in elkaars boekje te schrijven of gewoon kennis te maken. Ook wij verzamelen zo veel mogelijk nationaliteiten met alcoholstift op onze vlag. We ontmoetten al jongeren uit de Filippijnen, Angola, Honduras, China, Argentinië, Albanië, Litouwen en nog veel meer! Kortom, een paar heerlijke dagen verkennen, de sfeer opsnuiven en de Poolse cultuur ontdekken.

Lees hier, hier, en hier de eerdere bijdragen van Laetitia. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.