<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Zeven sleutels voor de nieuwe evangelisatie

KN Redactie 2 juni 2017
image
Mgr. Robert Barron (Foto: Wordonfire.org)

[FILMPJE] Iedere gedoopte is geroepen het Evangelie te verkondigen. Maar hoe doe je dat in onze geseculariseerde tijden en streken? De bekende ‘internetbisschop’ Robert Barron geeft praktisch advies.

In een bevlogen toespraak tijdens het Religious Education Congress van 2014 somt mgr. Barron, hulpbisschop van Los Angeles, zeven sleutelinzichten op. Bottom line: nieuwe evangelisatie is de aloude boodschap van de verrezen Christus verkondigen, opnieuw uitgedrukt, met nieuwe middelen en nieuwe geestdrift.

1. Begin bij de schoonheid

Wie begint bij de waarheid van het geloof, kan rekenen op schouderophalen en wie begint bij het goede, krijgt te horen: ‘Wie ben jij om mij te zeggen wat goed is?’ Maar de schoonheid van het geloof, van de liturgie, de kunst, de muziek enzovoort, begrijpt iedereen. Daarna kan er belangstelling groeien voor de waarheid en goedheid.

2. Versimpel de boodschap niet

“We willen een slimme religie”, zegt Barron, die antwoorden geeft op de vragen van een steeds complexer wordende tijd. Wie de religie “verstomt”, veroorzaakt “een pastorale ramp”.

3. Preek met bevlogenheid!

Het hele Nieuwe Testament getuigt van het goede nieuws dat Jezus is opgestaan uit te doden. Die kern van de evangelisatie moet met vuur worden uitgedragen en niet worden verzwakt tot een abstract symbolisch verhaal.

4. Durf het hele verhaal te vertellen

Vertel het hele bijbelse verhaal inclusief het Oude Testament, en laat zien dat Jezus Gods beloften in het Oude Testament vervult. Wie het Oude Testament wegmoffelt, waarschuwt Barron, houdt een bloedeloze Jezus over, een goeroe of allemansvriend.

5. Leer je kinderen de ware betekenis van liefde

God schiep alles uit louter liefde. Ware liefde is het goede willen voor de ander als ander, volledig onzelfzuchtig. Leer je kinderen wat liefde is om ze te leren wie God is.

6. Sluit aan bij het menselijk verlangen naar God

Ieder mens kent het verlangen naar God dat Augustinus zo mooi omschreef: “Gij het ons tot U geschapen, en onrustig is ons hart, tot het rust vindt in U.” Evangeliseren is aansluiten bij dat verlangen.

7. Gebruik de nieuwe media

Wees aanwezig op nieuwe media! De predikers van het atheïsme zitten daar immers al lang, en brengen er vele jongeren van hun geloof af. De virtuele wereld is een enorm missiegebied.

> Lees meer over nieuwe evangelisatie in de pinkstereditie van Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.