<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Geloofsvragen

Mag je als katholieke vrouw carrière maken?

Emma Koevoets 12 mei 2021
image
Foto: Karolina Grabowska via Pexels

Elke jongere loopt weleens rond met een vraag die hij of zij aan een geestelijke wil stellen. In deze rubriek doen we dat voor je. Deze week de vraag: mag je als katholieke vrouw carrière maken? Zuster Mary Amata Mueller, van de dominicanessen van St. Cecilia uit Sittard, geeft antwoord.

Zuster Amata geeft maar meteen antwoord op de vraag: “Ja, dat kan.” Maar voordat we het over een carrière hebben, moeten we het eerst over ‘roeping’ hebben, zegt ze. “God heeft ons geschapen uit liefde en voor de liefde. Iedereen heeft een unieke relatie met God en een unieke roeping. De meeste mensen worden geroepen tot het huwelijk, maar een katholieke vrouw kan ook zuster worden.”

Het is een kwestie van ontdekken en onderscheiden wat je gelukkig maakt, volgens zuster Amata. Zelf studeerde ze psychologie en wereldreligies voordat ze toetrad tot het klooster.

Een vierstappenplan

De zuster formuleert vier stappen voor dat onderscheidingsproces. “Stap één is het verdiepen van je relatie met God en proberen zijn stem te horen in jouw gebedsleven. Vraag Hem vervolgens wat zijn wil is voor je leven, dat is stap twee. Stap drie is het zien van alle kwaliteiten die Hij je gegeven heeft en je afvragen: hoe kan ik met die talenten op de beste manier de wereld dienen? Stap vier is durven gaan waar Hij leidt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pas daarna moet je je volgens zuster Amata afvragen: past deze carrière bij mijn roeping als echtgenoot, als moeder, als godgewijde, als religieuze?

De getrouwde katholieke vrouw moet zich dus afvragen of ze haar volledige aandacht kan geven aan de vorming van haar kinderen met haar carrière. Maar dit is niet alleen maar een proces voor vrouwen, het geldt net zo goed voor mannen, zegt de zuster. “Zowel gehuwde mannen als gehuwde vrouwen moeten zich afvragen of hun carrière echt goed past bij het hebben van een gezin. Het gezin is namelijk het belangrijkst.”

Essentiële stem

Zuster Amata benadrukt dat er in de Bijbel staat dat God man en vrouw heeft geschapen naar zijn beeld en gelijkenis en als ‘hulp’ voor elkaar. “We hebben beide ‘stemmen’ nodig in onze wereld. De ‘stem’ van de vrouw is essentieel in politiek, economie, zorg, kunst en cultuur enzovoort.”

“Een vrouw heeft de mogelijkheid om een leven in haar lichaam te laten groeien en ik denk vrouwen zich daardoor, meer dan mannen, richten op ‘aandacht voor de persoon’ en zorg voor mensen.” Die visie vindt ze een noodzakelijk onderdeel voor de maatschappij.

https://www.kn.nl/donaties/

Ze haalt hierbij een citaat van paus Johannes Paulus II aan over het ‘vrouwelijke genie’: “…door zichzelf iedere dag aan anderen te geven, geven vrouwen gehoor aan hun diepste roeping. Misschien meer dan de man, erkennen vrouwen de persoon, omdat zij personen bezien met hun hart. Zij zien ze los van de verschillende ideologische of politieke systemen.”

Brief aan vrouwen

Ze verwijst naar de Brief aan de vrouwen uit 1995 van Paus Johannes Paulus II. “Hij sprak over de vele bijdragen die vrouwen hebben geleverd aan het leven van hele samenlevingen en naties”, legt zuster Amata uit.

“Hij zei dat de bijdrage van vrouwen “primair geestelijk en cultureel van aard is, maar eveneens sociaal-politiek en economisch. De verschillende sectoren van de samenleving, naties en staten, en de vooruitgang van de gehele mensheid, zijn zeker diepe dank verschuldigd voor de bijdrage van vrouwen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.