<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Katholieke vrouwen, laat jullie stem horen!

Laetitia van der Lans en Monique de Witte-van den Haak 1 februari 2024
image
Foto: Maricarmen Vargas Vidales - Cathopic

Tot nu toe heeft het synodale proces meer en meer duidelijk gemaakt dat de Kerk behoefte heeft aan de stem en de kwaliteiten van vrouwen. Tijd om op die weg verder te gaan, zodat de Kerk straks concrete en moedige beslissingen kan nemen.

Sinds oktober 2021 is de Kerk luisterend samen op weg. Het synodale proces verloopt circulair: het is nu een nieuwe fase ingegaan. De Kerk doet dit geïnspireerd door de Heilige Geest en onder aanvoering van paus Franciscus, die meerdere malen het machismo in en van de Kerk heeft gehekeld.

In toenemende mate benoemt hij vrouwen op belangrijke posities. Voor de een gaat dit proces niet snel genoeg en is het zelfs niet geloofwaardig; voor de ander gaat het juist te snel. Wij zien het vooral in het licht van de Geest en de hoop.

Meer verantwoordelijkheden

In de loop van het synodale traject leverden vrouwen van over de hele wereld inbreng. Nederlandse vrouwen hebben nadrukkelijk hun stem laten horen. Het rapport Zij heeft een verhaal, uitgebracht door het Netwerk Katholieke Vrouwen in 2022, maakte twee dingen glashelder: vrouwen willen gehoord worden en vragen om meer verantwoordelijkheden binnen de Kerk.

De Kerk heeft hun talenten en leiderschap hard nodig. Zo is de inbreng van de Nederlandse vrouwen ook in de synodedocumenten terechtgekomen: “De Kerk heeft behoefte aan de stem, het specifieke leiderschap en de gemeenschapsvormende kwaliteiten van vrouwen”. En de Nederlandse vrouwen zijn lang niet de enigen die dit verwoord hebben.

Op basis van inbreng uit heel Europa verwachten de Europese bisschoppen concrete en moedige beslissingen van de synode over de rol van vrouwen in de Kerk en grotere betrokkenheid op alle niveaus, inclusief besluitvorming.

Met die verwachting in het achterhoofd is in het samenvattende rapport van de synodale bijeenkomst van oktober 2023 het fundament voor zulke beslissingen te zien. Vrouwen zijn geen kwestie, noch een probleem. Over gelijkwaardigheid en gelijke medeverantwoordelijkheid van mannen en vrouwen bestaat overeenstemming.

Eveneens is overeenstemming bereikt over de noodzaak dat de Kerk een veilige ruimte moet zijn voor iedereen en over de erkenning dat vrouwen slachtoffer zijn van talloze misstanden, zowel in de wereld als binnen de Kerk. De Kerk geeft vrouwen vreugde, maar heeft hun ook diep leed berokkend.

“De Kerk heeft de talenten en het leiderschap van vrouwen hard nodig”

Zoals altijd wordt het pas echt ingewikkeld als algemene uitgangspunten concreet moeten worden. Welke besluiten moeten genomen worden? Hoe gaan we de verantwoordelijkheden van allen die behoren tot Gods volk vormgeven?

Juist die vragen liggen nu op tafel. Sommige vragen vergen nadere overweging en theologische studie, zoals de vraag over het diaconaat voor vrouwen. De paus zal in die studie laten voorzien. Tegelijkertijd vraagt de synode nadrukkelijk naar alle gedoopten te luisteren.

De brief van de synode aan het volk van God van 25 oktober 2023 spreekt de hoop uit dat iedereen de komende maanden kan deelnemen aan de synodale reis en benadrukt dat “de Kerk absoluut naar iedereen moet luisteren”: juist ook naar hen die eerder niet gehoord werden.

Als je de kans krijgt om je ervaringen te delen, dan is het belangrijk om die kans te grijpen en opnieuw mee te reizen in de synodale trein. De bisschoppen hebben ‘Vrouwen in het leven en de zending van de Kerk’ als een van de hoofdthema’s voor de komende synodale gesprekken gekozen. Het NKV wil dit belangrijke thema in deze synodale fase verder uitdiepen en roept daarom vrouwen en mannen op om hierover mee te praten.

Rondetafelgesprekken

Op 2 maart vindt in Den Bosch voor genodigden en belangstellenden een serie rondetafelgesprekken plaats. Daarnaast bieden we gespreksmateriaal voor wie een synodaal gesprek rondom dit thema wil organiseren.

Te bespreken vragen zijn welke voorstellen over vrouwen uit het synodedocument het meest urgent zijn, of er een nieuwe invulling nodig is voor kerkelijke ambten en hoe de Kerk voor iedereen een veilige ruimte kan zijn. De verzamelde resultaten worden teruggegeven aan de synode.

Als iedereen meedoet, kan de Geest ruim baan krijgen en zichtbaar maken wat leeft. Dan kunnen concrete, moedige én gedragen besluiten genomen worden.

Laetitia van der Lans en Monique de Witte-van den Haak zijn leden van de Commissie Synodaal Proces van het Netwerk Katholieke Vrouwen.

Oproep aan alle katholieke vrouwen:

Wat is jouw roeping in de kerk? Hoe krijgen vrouwen meer verantwoordelijkheid in de leiding van de kerk? Wat betekent een veilige kerk voor jou? Naast de hierboven genoemde landelijke gespreksdag op 2 maart, vraagt het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) aan alle katholieke vrouwen in Nederland om in februari en maart over deze vragen in kleinere kring gesprekken te organiseren: thuis, in de parochie, in de congregatie of in een ander gezelschap. Dit alles ter voorbereiding op de synode in oktober van dit jaar.

Ter ondersteuning van deze gesprekken stelt het NKV werkmateriaal beschikbaar, zoals een gesprekshandleiding en een model voor de verslaglegging. De verslagen van de gesprekken dienen uiterlijk 2 april opgestuurd te worden naar info@netwerkkatholiekvrouwen.nl. De resultaten van alle gesprekken worden verzameld en, samen met het verslag van de landelijke gespreksdag, teruggegeven aan de synode.
Meer informatie: netwerkkatholiekevrouwen.nl

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.