<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus en Raad van Kardinalen bespreken rol van vrouwen in de Kerk

Carol Glatz - CNS 7 december 2023
image
Paus Franciscus krijgt een schilderij van de onlangs zaligverklaarde Poolse Ulma-familie na zijn algemene audiëntie van 6 december. Daags ervoor was de paus met zijn Raad van Kardinalen bijeen om onder meer te spreken over de rol van vrouwen in de Kerk. Foto: CNS - Vatican Media

Met de inbreng van twee vrouwen en een priester bespraken paus Franciscus en leden van zijn internationale Raad van Kardinalen de rol van vrouwen in de katholieke Kerk.

“De raad was het eens over de noodzaak om, ook en vooral in individuele christelijke gemeenschappen, te luisteren naar het vrouwelijke aspect van de Kerk, zodat de processen van reflectie en besluitvorming kunnen profiteren van de onvervangbare bijdrage van vrouwen”, aldus een persverklaring van het Vaticaan na afloop van de bijeenkomst van de Raad van Kardinalen op 4 en 5 december.

Drie deskundigen

Het gesprek over de rol van vrouwen in de Kerk omvatte bijdragen van zuster Linda Pocher, hoogleraar christologie en mariologie aan de Pauselijke Faculteit voor Pedagogische Wetenschappen ‘Auxilium’ in Rome; Lucia Vantini, hoogleraar theologie en filosofie aan het Instituut voor Religiewetenschappen in Verona, en pater Luca Castiglioni, hoogleraar fundamentele theologie aan het seminarie van het Aartsbisdom Milaan.

Andere discussiepunten op de agenda van de raad waren “het voortdurende conflict in Oekraïne en de ernstige situatie in het Heilige Land”, evenals de klimaattop die momenteel gaande is in Dubai.

Misbruikbijeenkomsten

De Amerikaanse kardinaal Seán O’Malley uit Boston, lid van de Raad van Kardinalen en voorzitter van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen, presenteerde een aantal ideeën voor de organisatie van bijeenkomsten van bisschoppenconferenties in 2024, “vijf jaar na de bijeenkomst over de preventie van misbruik van minderjarigen” in het Vaticaan in februari 2019.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De leden bespraken ook de eerste sessie van de bisschoppensynode over synodaliteit, die in oktober werd gehouden. Ook zetten ze een discussie voort die was begonnen tijdens hun laatste bijeenkomst in juni over hoe “de geest, principes en criteria van de apostolische constitutie Praedicate Evangelium in diocesane curies (de bestuursorganen van bisdommen, red.) kunnen worden geïmplementeerd.”

De volgende bijeenkomst is gepland voor februari 2024, zo meldt het Vaticaan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.