fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus tegen jongeren: crises zijn nieuwe kans op groei

Catholic News Service 10 juni 2020
image
Paus Franciscus in de videoboodschap. (Foto: CNS)

Mensen die crises ervaren in hun samenleving hebben gezelschap nodig, zodat die ervaringen gebruikt kunnen worden om iets nieuws op te bouwen. Dat vertelde paus Franciscus in een online meeting met tieners, ouders en leraren op Wereldmilieudag.

Crises zijn deel van het leven zoals een bloempot die breekt omdat de plantenwortels meer groeiruimte nodig hebben, zei hij in het Spaans in een videoboodschap. “Maar dat is het leven – groeien en breken”, zei de paus.

Kans

Als alles “smetteloos en gestevend” lijkt, zou de menselijkheid “erg ziek” zijn of slapen. De oorspronkelijke betekenis van crisis, voegde hij toe, was niet alleen breuk, opening en gevaar, maar ook kans. Dus als een crisis mensen een nieuwe kans geeft, schuilt het gevaar erin dat je niet leert om te gaan met die nieuwe opening.

“Daarom zijn crises gevaarlijk als we geen gezelschap hebben, omdat we gedesoriënteerd kunnen raken”, zei de paus. Volgens hem geldt dit voor alle situaties, van persoonlijke crises tot sociale of huwelijkscrises.

Scholas Occurrentes

Paus Franciscus vertelde dit in een vooraf opgenomen filmpje voor jongeren, ouders en politieke leiders van alle uithoeken van de wereld, die deelnamen aan een cybermeeting van het Scholas Occurrentes Foundation. Scholas Occurrentes is actief in 190 landen en bevordert sociale integratie onder middelbare scholieren via kunst, sport en technologie.

Paus Franciscus richtte Scholas Occurrentes in 2001 op in zijn thuisland Argentinië, waar hij destijds aartsbisschop van Buenos Aires was. De paus zei in zijn video dat Scholas “uit crisis geboren is.”

Universiteit van Betekenis

“Scholas steekt niet alleen zijn hoofd, maar zijn hele lichaam naar buiten door de scheuren van de wereld om een nieuw antwoord te zoeken”, zei de paus. Volgens hem is dat de betekenis van onderwijs. Onderwijs moet luisteren, cultuur creëren en mensen leren het leven te vieren, zei hij.

“Daarom wil ik in de crisis die de mensheid nu ervaart, waarin cultuur zijn vitaliteit is verloren, vieren dat Scholas een initiatief begint met de naam de Universiteit van Betekenis”, zei paus Franciscus, omdat onderwijzen betekent dat je het waarom uitlegt en zoekt naar de betekenis van dingen.

De paus zei de jongeren “te blijven planten en oogsten met een glimlach, met risico’s, maar allemaal samen en altijd hand in hand om elke crisis te doorstaan.”