fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Lissabon is bijna klaar voor de WJD: ‘Het gaat heel spannend worden’

Luuk van den Einden 30 juli 2023
image
Dansers oefenen de choreografie voor de openingsviering van de WJD, die op dinsdag plaats zal vinden. Foto: KN - Luuk van den Einden

De Wereldjongerendagen in Lissabon krijgen steeds meer vorm nu de stad vol pelgrims stroomt en de evenementlocaties bijna helemaal opgebouwd zijn. Onder plaatselijke vrijwilligers heerst groot enthousiasme: “We zien ernaar uit om mensen van over de hele wereld samen te brengen.”

Heel Lissabon kleurt momenteel groen, wit en rood: de kleuren van deze editie van de Wereldjongerendagen zijn werkelijk overal te vinden. Op straat, in de metrostations en zelfs in de plaatselijke filialen van ’s werelds bekendste fastfoodketen – waar ze een speciaal pelgrimsmenu serveren – zijn uitingen van de WJD te vinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Over minder dan 48 uur gaat het WJD-programma van start. Het gros van de WJD-gangers, die een langer programma onderweg naar de Portugese hoofdstad hebben, moet nog arriveren, wat de tienduizenden vrijwilligers de tijd geeft om de laatste puntjes op de i te zetten.

‘Energie geven’

Op de belangrijkste WJD-locaties wordt nog druk gewerkt aan de opbouw en afronding van de terreinen. Zo ook door de Portugese vrijwilligers Henrique en Eduardo, die in het Eduardo VII-park de handen uit de mouwen steken.

“We zien er heel erg naar uit om mensen van over de hele wereld samen te brengen”, vertelt Henrique. “Dat gaat heel spannend worden en veel energie geven.”

image
Vrijwilligers Henrique en Eduardo kijken uit naar het begin van de WJD: "Het was een zware klus, maar het is nu bijna helemaal af." Foto: KN - Luuk van den Einden

“Ik denk dat Christus naar de mensen brengen en vrede en liefde met iedereen delen het belangrijkste van deze ontmoeting is”, vult Eduardo aan.

“Het was een zware klus, maar het is nu bijna helemaal af. Het was heel mooi werk”, vervolgt hij. “Zoals je door heel Lissabon kunt zien, zijn we op indrukwekkende locaties te vinden. Dat pakt heel goed uit.”

Drie locaties

Het internationale programma van de WJD vindt hoofdzakelijk op drie verschillende locaties plaats. De openingsviering op dinsdag en de welkomstmis met paus Franciscus op donderdag vinden in het Eduardo VII-park plaats. Dat is voor de gelegenheid omgedoopt tot de ‘Colina do Encontro’, oftewel de Ontmoetingsheuvel.

Het Taagpark, waar onder meer de avondwake op zaterdag en de slotmis op zondagochtend plaatsvinden, is hernoemd tot ‘Campo da Graça’, het Veld van Genade. De derde WJD-locatie is de Vasco da Gama-tuin, waar de hele week het Jeugdfestival gehouden wordt.

‘Steentje bijdragen’

Voordat de Wereldjongerendagen van start kunnen gaan, moeten er op die drie plekken nog de nodige dingen gebeuren. In het Eduardo VII-park wordt bijvoorbeeld druk geoefend op de dansvoorstelling die onderdeel van de openingsviering is.

“De afgelopen paar maanden, zeker de laatste tijd nu de WJD dichtbij komt, zijn er hier steeds meer mensen te vinden die hun steentje bijdragen”, zegt Henrique. Hij ziet de WJD met spanning tegemoet: “Hopelijk gaat alles goed deze week.”