<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Duitse kardinaal en oprichter WJD Paul Cordes op 89-jarige leeftijd overleden

Emma Koevoets 18 maart 2024
image
Kardinaal Paul Josef Cordes in maart 2013. Foto: CNS - Paul Haring

Kardinaal Paul Josef Cordes overleed afgelopen vrijdag in Rome op 89-jarige leeftijd. Hij stond aan de wieg van de Wereldjongerendagen en diende 34 jaar lang als prelaat van de Romeinse Curie.

Paus Franciscus betuigde zijn condoleances en herdacht “met genegenheid” de kardinaal die “met trouw en vrijgevigheid” diende, meldt nieuwssite CNS. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor de “nijvere samenwerking” van de kardinaal.

Reis naar het Vaticaan

Cordes werd geboren op 5 september 1934 in het plaatsje Kirchhundem in Sauerland. Op 27-jarige leeftijd werd hij tot priester gewijd in het aartsbisdom Paderborn. In 1971 behaalde hij een doctoraat in de theologie aan de Johannes Gutenberg-Universität in Mainz. Op 1 februari 1976 werd hij tot bisschop gewijd na zijn benoeming tot hulpbisschop van Paderborn.

In 1980 kwam hij naar het Vaticaan, wat te maken had met een eerdere ontmoeting met kardinaal Karol Wojtyła, de aartsbisschop van Krakau. Toen die in september 1978 Duitsland bezocht, werd de jonge hulpbisschop Cordes gekozen om hem te vergezellen.

Tijdens de lange autoritten door Duitsland leerden de twee elkaar goed kennen. Iets meer dan een jaar na Wojtyła’s verkiezing tot paus, riep hij als Johannes Paulus II Cordes naar Rome.

Kerkelijke bewegingen

Als vicepresident van de Pontificale Raad van de Leken ondersteunde Cordes de opkomende kerkelijke bewegingen, waaronder Sant’Egidio, Focolare, Emmanuel en Comunione e Liberazione.

Voor het Heilig Jaar van de Verlossing in 1983-1984 zette Cordes een internationale jongerenbijeenkomst op die zo’n groot succes was dat de paus besloot het tot een vast evenement te maken: de Wereldjongerendagen.

Hulpverleningen

Vanaf 1995 bekleedde hij vijftien jaar lang het presidentschap van Cor Unum, het liefdadigheidsdepartement van het Vaticaan. In deze hoedanigheid reisde hij regelmatig naar crisisgebieden over de hele wereld en belangrijke machtscentra om hulp te faciliteren.

image
Kardinaal Cordes begroette evacués van de orkaan Katrina in Padua op 11 september 2005. Foto: CNS - Greg Tarczynski

Hij was de eerste vertegenwoordiger van de Heilige Stoel die Darfur bezocht. Hij verleende hulp in Kosovo en Rwanda en coördineerde de hulpverlening van Caritas na de tsunami in Zuid-Azië.

Kritiek op Duitse Kerk

Cordes werd pas in 2007, tegen het einde van zijn actieve ambtstermijn, door Benedictus XVI tot kardinaal benoemd. Ondanks zijn lange loopbaan in het Vaticaan behield de priester uit Paderborn de nuchtere aard van zijn thuisland, waar duidelijkheid en orde hoog in het vaandel staan.

Desondanks voelde hij zich thuis in Rome en schroomde hij niet om kritiek te uiten op bepaalde kerkelijke ontwikkelingen in Duitsland. Hij onderhield nauwe contacten met Johannes Paulus II en verdedigde de Poolse paus stevig tegen beschuldigingen en vooroordelen.

Laatste jaren

De Duitse curieprelaat onderhield ook een vriendschappelijke vertrouwensrelatie met paus Benedictus XVI. Hij speelde een cruciale rol in de totstandkoming van diens eerste encycliek, ‘Deus caritas est’, uit 2006.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Op de leeftijd van tachtig jaar legde kardinaal Cordes in 2014 zijn overige functies in de Romeinse Curie neer. Sindsdien heeft hij lezingen gegeven, boeken geschreven en de paus vertegenwoordigd als afgevaardigde bij kerkelijke jubilea.

Kardinaal Paul Josef Cordes zal worden begraven in zijn geboorteplaats Kirchhundem.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.