<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus kiest voor ‘hoop’ als rode draad bij de volgende twee diocesane wereldjongerendagen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 september 2023
image
Jongeren bidden tijdens de WJD in Lissabon. Paus Franciscus kiest voor het thema 'hoop' voor de aankomende twee diocesane wereldjongerendagen. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus kiest ‘hoop’ als thema voor de volgende diocesane wereldjongerendagen. Bisdommen over de hele wereld vieren dat op het feest van Christus Koning, op de laatste zondag van het liturgisch jaar.

Het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven maakte op 26 september bekend dat paus Franciscus als thema voor de viering die dit jaar op 26 november valt voor ‘Verheuging in de hoop’ had gekozen, een zin afkomstig uit Romeinen 12:12.

Doorlopend thema

Hoop zal het aankomende jaar een doorlopend thema zijn. Zo is het thema voor het Heilig Jaar in 2025 ‘Pelgrims van Hoop’. En voor de diocesane wereldjongerendagen op 24 november 2024 koos hij: ‘Zij die op de Heer hopen, zullen rennen en niet moe worden’. De paus put hierbij uit de belofte van de Heer in Jesaja 40:31.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De eerstvolgende internationale Wereldjongerendagen zullen in 2026 in Seoul plaatsvinden. Het thema hiervan is nog niet bekend.

Nieuw leven inblazen

Bij de aankondiging van de thema’s schreef het dicasterie dat de kerk in de moeilijke tijden van vandaag de hoop in de wereld nieuw leven wil inblazen. “Om dit te doen, vertrouwt ze vooral op jonge mensen, die de leidende figuren van de geschiedenis zijn en ‘missionarissen van vreugde’.”

Door de thema’s van de twee komende wereldjongerendagen nodigt de paus de jongeren uit zich te verdiepen in hun begrip van de christelijke hoop. Hij moedigt hen aan vreugdevol te getuigen dat Christus leeft, aldus het dicasterie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.