<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse bisschoppen publiceren gebedskaart en hymne voor Heilig Jaar

Luuk van den Einden 22 maart 2024
image
De Nederlandse bisschoppen hebben een gebedskaart gepubliceerd ter voorbereiding op het Heilig Jaar 2025. Foto: OSV News - courtesy Ukrainian Greek Catholic Church

2024 is een jaar van gebed ter voorbereiding op het Heilig Jaar 2025. Om die voorbereiding te bevorderen, hebben de Nederlandse bisschoppen een gebedskaart met een speciaal lied uitgegeven.

“Vlam van liefde, hoop die ons doet leven, hoor ons lied, een lofzang uit ons hart.” Met die woorden begint de hymne, oftewel het loflied, die de Italiaanse theoloog Pierangelo Sequeri heeft gecomponeerd voor het Heilig Jaar 2025.

De hymne is vertaald door Bas Suijkerbuijk en door de Nederlandse bisschoppen verspreid, zodat parochies, koren en andere belangstellenden het lied kunnen instuderen. Binnenkort komt daarvoor ook bladmuziek beschikbaar, aldus de website van de Nederlandse kerkprovincie.

Iedere 25 jaar

Iedere 25 jaar houdt de Kerk wereldwijd een Heilig Jaar, dat ingeluid wordt wanneer de paus de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek opent. Een Heilig Jaar of Jubeljaar is een tijd van pelgrimage, gebed, berouw en daden van barmhartigheid.

Het gebruik is gebaseerd op de oudtestamentische traditie, waarin een jubeljaar om rust, vergeving en vernieuwing draaide.

Spirituele voorbereiding

Vorig jaar gaf paus Franciscus aan dat 2024 in het teken moet staan van spirituele voorbereiding op het Heilig Jaar; een “jaar van gebed”, aldus de paus. Het Vaticaan heeft daarvoor al verschillende boekjes en andere hulpmiddelen gepubliceerd. Met de gebedskaart maken de Nederlandse bisschoppen de vertaalslag naar de Lage Landen.

Op de gebedskaart staat, naast een speciaal gebed ter voorbereiding op het Heilig Jaar, ook het welbekende Onzevader. Paus Franciscus vraagt dit jaar om extra aandacht voor het Onzevader als een “school van gebed”, omdat dat gebed de kernpunten van het christelijk geloof samenvat.

De gebedskaart kan worden gedownload, maar wordt in aanloop naar Pasen in fysieke vorm via kloosters en parochies verspreid. De kerkprovincie heeft ook een speciale website gelanceerd, waarop alle berichten gerelateerd aan het Heilig Jaar te vinden zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.