fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Vaticaan trekt WJD-postzegel in na forse kritiek: ‘Getuigt van slechte smaak’

KN Redactie 22 mei 2023
image
Het Vaticaan komt met een nieuw ontwerp voor de herdenkingspostzegel voor de WJD in Portugal. Na forse kritiek, omdat de afbeelding teveel aan het koloniale verleden van Portugal herinnert, trekt het Vaticaan bovenstaand ontwerp in. Foto: CNS - Vaticaans Filatelistisch Bureau

De Vaticaanse postzegel ter herdenking van de komende Wereldjongerendag in Portugal is na felle kritiek vlak na de uitgave alweer ingetrokken. De WJD-zegel herinnert volgens critici te veel aan het koloniale verleden van Portugal.

De bekritiseerde postzegel is onderdeel van een serie die door de Post- en Filatelistische Dienst van het Vaticaan is ontworpen en op 16 mei werd uitgegeven. Twee dagen later later liet het Vaticaan weten gehoor te geven aan de kritiek en een nieuw ontwerp voor te bereiden.

Ontdekkingsreiziger

Op de betreffende postzegel staat paus Franciscus op de boeg van een schip afgebeeld. Achter hem zijn kinderen van verschillende nationaliteiten getekend.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het ontwerp is geïnspireerd op het Monument der Ontdekkingen (Padrão dos Descobrimentos). Dit monument werd in 1960 gebouwd in Lissabon voor de vijfhonderdste sterfdag van de Portugese ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder.

In het ontwerp van de postzegel neemt paus Franciscus de plaats in van Hendrik de Zeevaarder op de boeg van het schip. Het was bedoeld om “een schip te presenteren dat jonge mensen en de Kerk naar de toekomst leidt”.

Slecht van smaak

Het ontwerp leverde veel negatieve reacties op, omdat het “herinnert aan een koloniaal verleden dat ver afstaat van de boodschap van universele broederschap van paus Franciscus”, aldus Vatican News.

Andere critici bekritiseerden het ontwerp omdat het leek op de propaganda van de Salazar-dictatuur. Het monument werd gebouwd in een tijd waarin de dictatuur probeerde het nationalistische sentiment te versterken en de Portugese koloniale expansie in Afrika te ondersteunen, zo meldt Associated Press.

https://www.kn.nl/donaties/

De Portugese bisschop Carlos Moreira Azevedo, die afgevaardigde is van het Pauselijk Comité voor Historische Wetenschappen, zei dat de herdenkingszegel “getuigt van slechte smaak”.

Bron van inkomsten

De verkoop van postzegels, munten en medaillons zijn voor Vaticaanstad een belangrijke bron van inkomsten. De postdienst van het Vaticaan wilde in eerste instantie 450.000 herdenkingspostzegels produceren. Deze zouden voor 3,10 euro per stuk verkocht worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.