<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Kerkleiders Jeruzalem wijzen geweld af

Catholic News Service 11 mei 2021
image
Een Palestijnse man komt in botsing met de Israëlische politie bij de Al-Aqsa-moskee in de oude stad van Jeruzalem. Foto: CNS Photo - Ammar Awad, Reuters

Patriarchen en andere hoofden van christelijke Kerken in Jeruzalem zijn diep bezorgdheid over het groeiende geweld in de stad. Maandag raakten 331 Palestijnen gewond tijdens botsingen met de Israëlische politie bij de Al-Aqsa-moskee.

De kerkleiders schreven gisteren in een verklaring ontmoedigd en diep bezorgd te zijn over de recente gewelddadige gebeurtenissen in Oost-Jeruzalem. “Deze betreffende ontwikkelingen, hetzij in de Al-Aqsa-moskee of in (de wijk) Sheikh Jarrah, schenden de heiligheid van de bevolking van Jeruzalem en van Jeruzalem als de stad van Vrede.”

Jeruzalemdag

Al vroeg in de ochtend ontstonden confrontaties. Het was ‘Jeruzalemdag’, de dag waarop de Israëli’s de eenwording van Jeruzalem (1968) vieren. De Palestijnen zien die dag echter als het begin van de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem.

Honderden Palestijnen gooiden stenen, vuurwerk en andere voorwerpen naar de politie vanaf het terrein van de Al-Aqsa-moskee. Hierbij raakten tenminste 21 Israëlische agenten gewond. De politie zei zich gedwongen te voelen met geweld te reageren.

Heilig

Het terrein van de moskee is voor zowel moslims als Joden een heilige plaats. De Joodse naam is ‘Tempelberg’, naar de twee bijbelse tempels die er stonden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het bijzondere karakter van Jeruzalem, de Heilige Stad, met de bestaande Status Quo, dwingt alle partijen om de toch al gevoelige situatie in de Heilige Stad Jeruzalem te behouden. De groeiende spanning, voornamelijk gesteund door rechts-radicale groeperingen, brengt de kwetsbare realiteit in en rond Jeruzalem in gevaar”, zeiden de christelijke leiders in hun verklaring.

Schending mensenrechten

In een aparte verklaring op 10 mei hekelde ook het Latijns patriarchaat van Jeruzalem het geweld.

“Het geweld dat tegen de moskeegangers wordt gebruikt, ondermijnt hun veiligheid en hun recht op toegang tot de heilige plaatsen en op vrijelijke uitoefening van de eredienst”, zei het patriarchaat. “De uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in Sheikh Jarrah is ook een onaanvaardbare schending van de meest fundamentele mensenrechten, het recht op een huis.”

TikTok-filmpjes

Het geweld in april en mei is het ergste geweld in jaren in Jeruzalem. Aanleiding van alle onrust is dat Palestijnse jongeren door de politie werden geweerd bij het Damascus Gate-plein. Gewoonlijk komen zij hier tijdens de ramadan in de avond bij elkaar. De politie liet dit niet toe, vanwege TikTok-filmpjes van Palestijnen die religieuze Joden in het gebied aanvallen.

Geen exclusieve stad

Daarnaast nemen de spanningen toe door de op handen zijnde uitzetting van Palestijnen uit de wijk Sheikh Jarrah.

Het Latijnse patriarchaat zei dat het zich verzette tegen elke poging om van Jeruzalem een exclusieve stad te maken.

“Dit is een heilige stad voor de drie monotheïstische religies, en, op basis van het internationaal recht en relevante VN-resoluties, ook een stad waar het Palestijnse volk, christenen en moslims, hetzelfde recht hebben om een toekomst op te bouwen die gebaseerd is op vrijheid, gelijkheid en vrede.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.